Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Tichý, ale priateľský samovrah Lubitz: Teroristi mu skladajú poklony, jeho dom stráži polícia!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

MONTABAUR – Z oblasti medzi Kolínom a Frankfurtom nad Mohanom pochádzal tichý, ale priateľský Andreas Günter Lubitz (†28), ktorý podľa najnovších informácii vyšetrovateľov v utorok okolo obeda naviedol lietadlo spoločnosti Germanwings priamo na Alpy a usmrtil tak seba, aj ďalších 149 ľudí na palube Airbusu. V jeho usporiadanom živote by ste však márne hľadali dôvody, pre ktoré tento zúfalý čin mohol urobiť.

Lubitz odmalička túžil stať sa pilotom. Podľa svedectiev jeho kamarátov a známych z leteckého klubu LSC Westerwald, ktorého členom bol od 16 rokov, bol skôr tichý, no vždy milý a priateľský. Na jeseň si v klube obnovil licenciu na pilotovanie bezmotorového klzáku. Keď sa dostal do tréningového programu spoločnosti Lufthansa, ktorá vlastní aerolinky Germanwings, bol šťastím bez seba. Ide o skutočne prestížnu školu. V pozícii pilota Airbusu 320 nalietal 630 hodín.

 

 

Šéf leteckej spoločnosti Lufthansa Carsten Spohr povedal, že za jediné Lubitzovo zaváhanie možno označiť trojmesačnú prestávku počas výcvikového programu pred šiestimi rokmi, ktorej dôvod nevysvetlil. Nie je to však vraj ojedinelý prípad. Výcvik úspešne ukončil v septembri roku 2013, počas neho sa ocitol aj v Brémach a americkom Phoenixe. Inak bol jeho pracovný výkon uspokojivý, nikto sa na jeho schopnosti nesťažoval, prešiel všetkými lekárskymi aj psychologickými testami.

Tichý, ale priateľský samovrah
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lufthansa)

Lubitz pritom nebol žiaden domased, bol ochotný zúčastňovať sa aj mimopracovných aktivít v rámci spoločnosti. Ešte v roku 2013 zabehol polmaratón pod patronátom spoločnosti Lufthansa. Údajne veľmi rád behal, v týchto pretekoch skončil na 608. priečke, no zúčastnil sa aj mnohých ďalších. Okrem behu rád trávil voľný čas počúvaním populárneho DJa Davida Guettu.

Peter Ruecker poznal Lubitza z ich leteckého klubu.
Zobraziť galériu (4)
Peter Ruecker poznal Lubitza z ich leteckého klubu.  (Zdroj: SITA)

Spohr zdôraznil, že firma má prísne pravidlá prijímania personálu, aj bezpečnostné predpisy považuje za nadštandardné. Počas výcviku piloti musia absolvovať selektívne testy, neustále sú pozorovaní aj v rámci pracovného života. Podľa záznamov z čiernej skrinky, ktorá nahráva pilotov v kabíne, Lubitz bol tesne pred nárazom pokojný, doslova „dýchal normálne“.

Polícia pred domom Andreasa Lubitza.
Zobraziť galériu (4)
Polícia pred domom Andreasa Lubitza.  (Zdroj: SITA)

Nikto netuší, čo ho k otrasnému činu viedlo, jeho rodina teraz smeruje do Marseille, aby pomohla vyšetrovateľom vyriešiť túto záhadu. Dom v Montabaur, ktorý okamžite po zverejnení šokujúcej informácie o príčine nešťastia navštívili novinári, teraz stráži polícia. Facebook už zakázal oficiálny profil zrejme nešťastného pilota, no viacerí známi islamisti Lubitza označujú za hrdinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu