Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Cameronov sľub dosiahnuť zmeny v zmluvách EÚ je nemožná misia, vyhlásil Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Plány britského premiéra Davida Camerona dosiahnuť v prípade svojho znovuzvolenia zmeny v zmluvách Európskej únie - v rámci nových rokovaní o väzbách jeho krajiny k eurobloku - je "nemožná misia". Vyhlásil to dnes predseda Európskej rady Donald Tusk pre denník Guardian.

Cameron sľúbil, že ak bude v máji opäť zvolený do premiérskeho úradu, Británia zreformuje svoje vzťahy s EÚ ešte pred referendom o členstve do konca roka 2017. Premiér tiež vyhlásil, že na prijatie nových pravidiel v oblastiach, ako je prisťahovalectvo, bude potrebné zmeniť zmluvy, píše agentúra Reuters.

"Moja intuícia mi hovorí, že zmena zmluvy je dnes blízko k nemožnosti, pretože to nie je len o racionalite, o dobrom argumente," povedal Tusk pre Guardian. "V procese ratifikácie potrebujeme jednomyseľnú zhodu medzi 28 členskými krajinami, v Európskom parlamente, v 28 národných parlamentoch. Povedať, že to je Pandórina skrinka, by bolo nedostatočné," dodal.

Tusk povedal, že chce pomôcť Cameronovi dosiahnuť reformu, ale potreboval viac informácií o tom, čo chce Británia posúdiť a či je vôbec zmena zmluvy potrebná. Ďalšie členské štáty nechcú o zmene zmluvy diskutovať.

"Potrebujeme... dobré riešenie pre Camerona a Britániu podľa existujúceho zákona," dodal Tusk. "Potrebujeme Spojené kráľovstvo v Európe... A cítim - ale nie je mojou úlohou o tom rozhodnúť - ale cítim, že Spojené kráľovstvo potrebuje Európu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu