Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SIS znižuje počet odposluchov, navrhuje zvýšiť kontrolu ich nasadzovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Slovenská informačná služba (SIS) po nástupe nového vedenia v roku 2012 znížila takmer o polovicu počet odposluchov, a to z vyše 500 v priemere nad 200 odposluchov za posledné roky.

Podľa informácií SIS napríklad v roku 2011 bolo 530 odposluchov a v minulom roku zase len 256. "V trende minimálneho nutného využívania odposluchov, ktoré považujeme za zásah do súkromia občanov, budeme pokračovať, odposluchy budeme využívať len v najnutnejších prípadoch, najmä v súvislosti s bojom proti terorizmu," uviedol dnes hovorca SIS Branislav Zvara.

Vzhľadom na zmenu trendu činnosti v oblasti nasadzovania ITP (informačno-technické prostriedky, poznámka red) po nástupe nového vedenia v roku 2012 sa spravodajská služba ani nebude pokúšať presadzovať rozšírenie jej kompetencií. "Naopak, prvýkrát po 20 rokoch jej existencie v novom zákone navrhujeme zvýšiť ich kontrolu," uviedol ďalej hovorca SIS.

Kontrola sa prvýkrát v existencii spravodajskej služby zriaďuje na základe príslušného paragrafu návrhu zákona v podobe osemčlennej komisie, ktorá je zložená z poslancov - zástupcov výborov na kontrolu činnosti spravodajských služieb, výboru pre obranu a bezpečnosť, pričom pomer zastúpenia členov komisie je polovica z radov opozičných poslancov a polovica z radov koaličných, vládnych poslancov. Dvaja členovia komisie sú volení z radov nezávislých skúsených odborníkov z bezpečnostnej oblasti, ktorí vykonávali funkciu sudcu, prokurátora, príslušníka spravodajskej služby alebo policajného zboru, alebo odborníci v oblasti bezpečnostnej teórie a praxe najmenej s 10-ročnou skúsenosťou a bezpečnostnou previerkou NBÚ.

"Využívanie ITP, teda odposluchov, predstavuje v práci spravodajskej služby dôležitú právomoc a súčasť jej práce, ale predstava, že činnosť spravodajskej služby spočíva predovšetkým v odpočúvaní, môže byť síce na prvý pohľad mediálne zaujímavá, ale je absolútne nesprávna," zdôraznil Zvara.

Používanie ITP je v súlade so zákonom povolené len vtedy, ak iné spôsoby získavania informácií v konkrétnej operatívnej práci nemožno objektívne použiť alebo by ich použitie bolo značne sťažené, a pochopiteľne, po predchádzajúcom súhlase sudcu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu