Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéfovia NATO varovali EÚ pred zdvojovaním vojenského úsilia

Jens Stoltenberg a Phillip Breedlove Zobraziť galériu (4)
Jens Stoltenberg a Phillip Breedlove (Zdroj: SITA)

MONS – Najvyšší predstavitelia Severoatlantickej aliancie varovali dnes pred rizikom zdvojovania vojenského úsilia NATO a EÚ. Reagovali tak na slová predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý sa cez víkend vyjadril, že Európska únia by mala mať vlastnú armádu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v belgickom Monse uviedol, že by privítal, ak by EÚ venovala viac prostriedkov na obranu. Zdvojovanie snáh EÚ a NATO vo vojenskej oblasti by však podľa neho mohlo byť neefektívne. 

"Je dôležité, aby sme sa vyhli duplikácii a vyzývam preto Európu, aby všetky jej snahy doplňovali alianciu NATO," vyhlásil Stoltenberg. Zdôraznil však, že akékoľvek rozhodnutia ohľadne obranných a bezpečnostných otázok sú plne v kompetencii EÚ.

Jens Stoltenberg a Phillip
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Najvyšší veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove, na tej istej tlačovej konferencii vyhlásil, že ho Junckerove úvahy o armáde EÚ neznepokojili. "Musíme sa ale vyvarovať zdvojovaniu, pretože naše investície musia byť uvážené," povedal Breedlove, pričom ocenil úroveň doterajšej vojenskej spolupráce medzi alianciou a úniou, napríklad v boji proti pirátstvu pri brehoch Somálska či pri zaisťovaní mieru v Kosove. 

Jens Stoltenberg a Phillip
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Junckera EÚ potrebuje vlastnú armádu, aby mohla brániť svoje hodnoty pred Ruskom a ďalšími potenciálnymi hrozbami a aby si posilnila svoje postavenie vo svete. Hoci vzťahy medzi Moskvou a Západom klesli v dôsledku krízy na Ukrajine na najhoršiu úroveň od rozpadu Sovietskeho zväzu, niektoré z členských krajín EÚ by zrejme proti spoločnej armáde EÚ protestovali, uviedla agentúra DPA. 

Jens Stoltenberg a Phillip
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu