Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Severania posilňujú vojenskú spoluprácu: Boja sa Ruska!

Vladimir Putin spolu s davom ľudí oslavoval prvé výročie anexie Krymu.
Vladimir Putin spolu s davom ľudí oslavoval prvé výročie anexie Krymu. (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Päť severských krajín dnes pre obavy zo súčasnej politiky Ruska oznámilo zintenzívnenie vzájomnej obrannej spolupráce.

"Musíme skúmať skutky Ruska, a nie rétoriku Kremľa," uvádza sa v spoločnom článku ministrov obrany Dánska, Fínska, Švédska a šéfa diplomacie Islandu, ktorý bol publikovaný dennej tlači. 

"Agresia voči Ukrajine" a "nezákonná anexia Krymu" podľa ministrov ukázala, že Moskva je pripravená použiť vojenskú silu na dosiahnutie svojich cieľov. 

Ruská armáda tiež zvyšuje svoju aktivitu v oblasti severnej Európy a Baltského mora. Ministri v tejto súvislosti upozornili na prelety ruských vojenských lietadiel s vypnutými rádiovými odpovedačmi, ktoré sa tak stávajú neviditeľné pre civilné radary. 

Posilnená kooperácia armád severských krajín bude zahŕňať zvýšenie počtu spoločných manévrov, koordináciu nákupu vojenského materiálu, výmenu radarových informácií a boj proti kybernetickým útokom. 

"Naša reakcia je obranná. Želáme si upevnenie stability v severnej Európe a odmietame hrozby a použite vojenskej sily," napísali v článku ministri. 

Dánsko, Island a Nórsko sú členmi NATO, na rozdiel od Fínska a Švédska, ktoré ale s alianciou úzko spolupracujú. Nórsko a Island nie sú členmi EÚ. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu