Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prvé verejné priznanie Putina: V ruskej televízii prezradil, ako to bolo s anexiou Krymu!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská televízna stanica Rossija 1 zverejnila včera večer ukážku z filmu, v ktorom prezident Vladimir Putin tvrdí, že obsadenie Krymu bolo naplánované. Na krátkej ukážke filmu ruský prezident tiež prezradil, ako plánovali záchranu Janukovyča.

Rossija 1 zverejnila včera večer ukážku z filmu, v ktorom prezident Vladimir Putin opisuje, ako ruské bezpečnostné zložky pred rokom dostali za úlohu dostať z Ukrajiny zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Putin v traileri tiež spomína, aké boli prípravy integrácie ukrajinského polostrova Krym do Ruska. Informovala o tom agentúra Interfax.
 
"Pozval som šéfov našich špeciálnych zložiek a ľudí z ministerstva obrany do Kremľa a dal som im za úlohu, aby zachránili život ukrajinského prezidenta. Inak by bol zabitý," opisuje vo filme ruský prezident.

"Bolo to v noci z 22. na 23. februára, skončili sme o siedmej hodine ráno ... a vtedy som svojim kolegom povedal: musíme začať pracovať na tom, aby sme vrátili Krym zase Rusku," dodáva Putin.
 
Televízna stanica Rossija 1 neoznámila, kedy má v pláne celý dokument vysielať, poznamenala agentúra AFP. K anexii Krymu došlo pred rokom. Len pár dní po vyššie spomenutej februárovej schôdzke obsadili parlament na Kryme a budovu miestnej vlády neoznačení vojaci. Ruský parlament schválil 1. marca 2014 zámer prezidenta Putina nasadiť na Kryme vojakov kvôli údajnej potrebe chrániť životy Rusov na Kryme.
 
Ešte 4. marca Putin pred novinármi tvrdil, že na Kryme vraj neoperujú ruskí vojaci, ale len "ozbrojené sily sebaobrany". Pre pripojenie Krymu k Ruskej federácii sa 16. marca v referende vyslovilo 96,8 percenta hlasujúcich. K volebným urnám sa dostavilo 83,1 percenta obyvateľov Krymu s volebným právom. Spojené štáty aj Európska únia referendum odmietli, tiež OSN neskôr toto všeľudové hlasovanie neuznala.
 
V konflikte medzi ukrajinskou armádou a separatistami na východe Ukrajiny doteraz zahynulo viac než 6000 ľudí. Povstalcov podľa Západu podporuje a vyzbrojuje Rusko, Moskva to ale popiera.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu