Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin si vraj poistil anexiu Krymu tajným prieskumom verejnej mienky

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko vlani pred referendom na ukrajinskom Kryme vykonalo tajný prieskum, ktorý potvrdil túžbu 75 percent obyvateľov polostrova pripojiť sa k Ruskej federácii. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin v ďalšej ukážke z filmu o minuloročných udalostiach na Kryme, ktorú dnes večer vysielala ruská televízia Rossija 1. Prvý výňatok z filmu televízie vysielala v nedeľu večer.

"Situácia na Ukrajine sa vyvinula tak, že sme museli začať pracovať na návrate Krymu do Ruska, pretože nemôžeme toto územie a týchto ľudí ponechať ich osudu a vydať ich napospas nacionalistom," citovala prezidenta agentúra TASS.

Putin vraj v tej dobe rozdelil úlohy a vydal inštrukcie, ako postupovať. "Hneď som ale zdôraznil, že konať budeme až v prípade, že si budeme absolútne istí, že ľudia žijúci na Kryme chcú to isté," vyhlásil Putin. Prezident sa v tej súvislosti podľa agentúry TASS zmienil o vykonaní "tajného prieskumu" na Kryme, ktorý vraj Moskva usporiadala ešte pred marcovým referendom. Prieskum údajne ukázal, že myšlienku spojenia s Ruskom podporuje 75 percent obyvateľov polostrova.

V tom okamihu bolo podľa Putina jasné, že ak sa Rusko k akcii odhodlá, bude množstvo tých, ktorí si túto "historickú udalosť" želajú, ešte oveľa vyššia.

"Konečným cieľom nebol zábor Krymu ani žiadna anexia," upozornil v televízii prezident. "Konečný cieľ spočíval v tom, aby sme dali ľuďom možnosť prejaviť svoj názor na to, ako chcú ďalej žiť," dodal. Ešte vtedy vraj Putin počítal s tým, že ak budú obyvatelia Krymu chcieť zostať súčasťou Ukrajiny, nech sa tak stane. Ak ale budú chcieť ísť do Ruska, "nemôžeme ich nechať tak," povedal šéf Kremľa.

Referendum o pripojení Krymu k Ruskej federácii sa uskutočnilo 16. marca a 96,8 percenta hlasujúcich sa v ňom vyslovilo pre spojenie s Ruskom. Ešte vo februári obsadili parlament na Kryme a budovu miestnej vlády neoznačení vojaci. Ruský parlament schválil 1. marca 2014 zámer prezidenta Putina nasadiť na Kryme vojakov kvôli údajnej potrebe chrániť životy Rusov na Kryme.

Televízia Rossija 1 pripravila dokument o Krymu k prvému výročiu jeho anexie, ktorú podporuje veľká väčšina Rusov. Kedy film, nazvaný "Krym. Cesta do vlasti," televízny diváci uvidia celý, televízia neoznámila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu