Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mierové rokovania o Ukrajine budú možno v sobotu, obe strany si kladú podmienky

Igor Plotnický a Petro Porošenko
Igor Plotnický a Petro Porošenko (Zdroj: Twitter)

MINSK - Mierové rokovania o kríze na Ukrajine, ktoré v piatok zrušili, by sa mohli uskutočniť v bieloruskom hlavnom meste Minsk v sobotu. Ich konanie však nie je isté, keďže obe strany si kladú podmienky. Separatisti žiadajú úplné zastavenie bojov na východe Ukrajiny zo strany vládnej armády.

Chcú tiež, aby prezident Petro Porošenko vymenoval svojho zvláštneho splnomocnenca na tieto rozhovory so separatistami. Vláda v Kyjeve chce, aby sa na rokovaniach zúčastnili lídri oboch odštiepeneckých republík - Doneckej aj Luhanskej republiky Alexander Zacharčenko a Igor Plotnický. Obaja s touto podmienkou už údajne súhlasili.

Zástupca proruských povstalcov predtým v piatok uviedol, že cestuje do Minsku na rokovania so zástupcami Kyjeva, Moskvy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Skupina vyrokovala dohodu o prímerí v Minsku už v septembri, nárast násilia na východe v posledných dvoch týždňoch však často porušované prímerie úplne pochoval. Ďalšie rokovania sa mali zamerať na novú dohodu o prímerí s cieľom ukončiť konflikt, ktorý si medzičasom vyžiadal už vyše 5 000 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu