Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ukrajina žiada od OSN označenie Ruska za sponzora terorizmu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Ukrajinská vláda chce od OSN označenie Ruska za sponzora terorizmu a Kyjev v tejto veci predloží Valnému zhromaždeniu OSN návrh rezolúcie. V piatok o tom informoval ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Sergejev. Návrh rezolúcie cez týždeň schválil aj ukrajinský národný parlament. Tá zároveň označila povstalcami vyhlásené samostatné republiky na východe Ukrajiny za teroristické organizácie.

Sergejev zároveň varoval povstalcov pred "obrovskou vojnou" v prípade zaberania ďalšieho územia či vytvorenia koridoru na polostrov Krym, ktorý sa pred rokom pričlenil k Rusku. To podľa Ukrajincov a západných krajín materiálne podporuje povstalcov, ktorí už takmer rok bojujú proti vládnym silám.

 

Ukrajina začala ďalšie mierové rokovanie so separatistami

Nové kolo rokovaní medzi ukrajinskou vládou a separatistami sa dnes konalo v bieloruskom Minsku. Boje medzi vládnymi silami a proruskými povstalcami na východnej Ukrajine pokračujú aj naďalej. Zatiaľ nie sú známe bližšie podrobnosti. Hlavní členovia kontaktnej skupiny - bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský diplomat a predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) - sa stretli v štátnej rezidencii v hlavnom meste Bieloruska, kde sa k nim pridali dvaja predstavitelia separatistov. 

Od dohodnutia prímeria vlani v septembri sa strany doteraz stretli len na jednom rokovaní, ktoré skončilo bez výsledkov. Prímerie je však porušované už od začiatku jeho platnosti a podľa agentúry Reuters sa úplne zrútilo, keď minulý týždeň začali separatisti postupovať.Obe strany sa tiež v posledných dvoch týždňoch navzájom obviňujú z krvavých delostreleckých a mínometných útokov na civilné terče.

     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu