Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Porošenko si je Obamovou pomocou istý: Nemám najmenšie pochybnosti!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV – Delostrelecká paľba v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré je baštou proruských separatistov, si dnes vyžiadala najmenej päť obetí na životoch.

Agentúra Reuters spresnila, že kým donecká radnica zatiaľ nemá údaje o obetiach a zranených, povstalcami zriadená tlačová agentúra informovala o piatich obetiach incidentu, keď najmenej dva delostrelecké granáty zasiahli v doneckej štvrti Tekstiľščik nemocnicu a jej okolie. Okrem nemocnice je poškodených aj šesť škôl a päť materských škôl, informovali miestne zdroje.

V čase eskalácie konfliktu v Donbase ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty poskytnú jeho krajine zbrane na pomoc v boji s proruskými povstalcami, ktorí sa snažia ovládnuť východ Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP s tým, že americká vláda zvažuje túto formu pomoci.

Ukrajinské vládne sily už desať mesiacov bojujú s proruskými separatistami o kontrolu nad oblasťou Donbasu. Tieto boje si vyžiadali už viac ako 5300 obetí na životoch, pričom počet mŕtvych z radov civilistov výrazne stúpol v posledných troch týždňoch.  V súvislosti s eskaláciou bojov, ku ktorej došlo začiatkom januára, Porošenko v utorok počas návštevy východoukrajinského Charkova vyhlásil, že jeho vláda nutne potrebuje smrtiace zbrane, aby mohla odrážať útoky separatistov.

Americký prezident Barack Obama vystupuje proti dodávkam tohto druhu zbraní na Ukrajinu, ale nemenovaný vládny úradník agentúre AP povedal, že tohtotýždňový nárast bojov zrejme podnieti Biely dom k tomu, aby prehodnotil svoju doterajšiu pozíciu. Porošenko bude mať vo štvrtok možnosť diskutovať na túto tému s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, ktorý zavíta do Kyjeva. Porošenko sa v utorok vyjadril, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Spojené štáty a ďalší spojenci Ukrajiny poskytnú Kyjevom požadovanú pomoc.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová však už v pondelok uviedla, že Berlín neposkytne Ukrajine zbrane. Podľa vlastných slov je totiž presvedčená o tom, že konflikt by sa mal riešiť prostredníctvom vyjednávania a sankcií, a nie pomocou vojenských prostriedkov. V prípade zhoršenia situácie nevylučuje ani sprísnenie sankcií voči Rusku a prorusky orientovaným predstaviteľom samozvanej moci na východe Ukrajiny.

Strely dopadli pri nemocnici v Donecku, hlásia tri obete

Najmenej dve strely dopadli v stredu pri nemocnici v povstalcami kontrolovanom meste Doneck, pričom zabili najmenej troch ľudí, uviedol svedok udalosti. Stanovisko na webovej stránke správy mesta uvádza, že delostrelecká strela dopadla na budovu o 10:00 SELČ a vyžiadala si mŕtvych a zranených.

Ruská agentúra Ria Novosti citujúca povstalecké zdroje hovorí o štyroch obetiach. Kameraman agentúry Reuters z miesta nešťastia uviedol, že samotná budova zasiahnutá nebola, hoci trosky rozbili okná, keď jedna strela dopadla len asi desať metrov od budovy. Na zemi videl tri telá obetí. Jedno ležalo pri budove nemocnice, ďalšie dve na ulici pri susedných budovách. Celkovo tam dopadli najmenej dve strely, jedna po druhej, uviedol.

Ukrajinská armáda predtým informovala, že počas uplynulých 24 hodín zomreli v bojoch s proruskými separatistami dvaja vojaci a 18 sa zranili. Podľa jej údajov separatisti za posledný deň uskutočnili okolo 80 delostreleckých a raketových útokov na ukrajinské pozície a obce. Deväťmesačný konflikt si vyžiadal už viac než 5 000 obetí. Násilie sa vystupňovalo, odkedy minulú sobotu v Minsku nedošlo k žiadnej novej dohode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu