Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tisícky ľudí vo Viedni protestovali proti pravicou organizovanému plesu

Protest vo Viedni Zobraziť galériu (2)
Protest vo Viedni (Zdroj: Twitter)

VIEDEŇ - Rakúska polícia v piatok večer zadržala 54 ľudí v súvislosti s násilnými stretmi počas demonštrácie proti plesu nacionalisticky orientovanej Slobodnej strane Rakúska (FPÖ) v centre Viedne. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestná akcia, na ktorej sa zhromaždilo asi 5000 ľudí, najprv prebiehala pokojne, avšak neskôr došlo ku konfliktom a demonštranti hádzali zápalné predmety, pri čom utrpeli zranenia siedmi policajti.

Ples pravicovej strany vyvolal vlnu nevôle nielen kvôli tomu, že sa na ňom zúčastňujú sympatizanti krajnej pravice, ale aj z toho dôvodu, že sa koná v priestoroch bývalého cisárskeho paláca Hofburg na Námestí hrdinov - na mieste, ktoré sa spája s vyhlásením anexie Rakúska nacistickým Nemeckom v roku 1938 Adolfom Hitlerom.

Protest vo Viedni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

"Toto nie len nejaká neškodná tancovačka; ide o stretnutie, na ktorom nadväzujú kontakty príslušníci európskej krajnej pravice," uviedol pre DPA jeden z ľavicovo-orientovaných aktivistov, ktorí stoja za piatkovými demonštráciami.

DPA dodáva, že opozičná FPÖ so svojou politikou euroskepticizmu a zdráhavým postojom voči imigrantom vedie v najnovších prieskumoch preferencií politických strán s 28-percentnou podporou. Podľa prieskumov je FPÖ pred sociálnymi demokratmi z SPÖ a stredo-pravou Ľudovou stranou (ÖVP), ktoré v súčasnosti tvoria koaličnú vládu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu