Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Generálny tajomník OSN apeloval na lídrov Africkej únie: Nelipnite na moci

Pan Ki-Mun
Pan Ki-Mun (Zdroj: TASR)

ADDIS ABEBA - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval lídrov Africkej únie (AÚ), aby nelipli na moci a zdôraznil, že nedemokratické konštitučné zmeny a diery v legislatívach by lídri nemali nikdy zneužívať pre udržanie sa pri moci.

Šéf OSN to povedal v prejave pred týmto 54-členným združením počas dvojdňového summitu AÚ v etiópskej metropole Addis Abeba, kde má organizácia svoje sídlo, píše agentúra AP. Pan tiež vyzval najvyšších afrických predstaviteľov, aby načúvali svojmu ľudu s tým, že moderní lídri nemôžu ignorovať vôľu tých, ktorých reprezentujú.

Niektorí africkí lídri sú pri moci niekoľko desaťročí po tom, ako pozmenili ústavu v danej krajine vo svoj prospech, na základe čoho sa predĺžilo ich funkčné obdobie, dodala AP. Konžská demokratická republika prijala nedávno zákon, na základe ktorého sa konanie volieb podmieňuje celonárodným sčítaním ľudu. Zákon vyvolal násilné protesty, pri ktorých zomreli desiatky kritikov prezidenta Josepha Kabilu obviňovaného zo snahy predlžovať svoje pôsobenie vo funkcii. Tento vodca je v prezidentskom úrade od roku 2001.

Blaise Compaoré, prezident Burkina Faso, odstúpil vlani v októbri po 27 rokoch. Jeho snaha o ďalšie funkčné obdobie sa stretla s mohutnou vlnou odporu opozície. Od roku 1980 je pri moci aj nový predseda Africkej únie, zimbabwiansky diktátor 90-ročný Robert Mugabe. Krajiny, ktorých lídri budú podľa AP pravdepodobne meniť ústavu v súlade s tým, aby zotrvali čo najdlhšie pri moci sú napríklad Kongo, Benin, Uganda či Rwanda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu