Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Protest pred Národnou radou SR: Chcú späť svoje majetky!

Protest pôvodných majiteľov pozemkov bývalého vojenského priestoru Javorina Zobraziť galériu (3)
Protest pôvodných majiteľov pozemkov bývalého vojenského priestoru Javorina (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Viac ako 50 ľudí sa zišlo dnes pred Národnou radou SR, aby poslancom odkázali, že si nedajú vziať svoje majetky z bývalého vojenského obvodu Javorina. Ide o druhú demonštráciu, prvá sa konala cez víkend.

"Protestujeme a budeme protestovať pre to, že momentálne je v parlamente zákon, ktorý má riešiť reštitučné nároky ľudí z Javoriny. Návrh je dobrý, ale dostal sa do neho iný návrh, ktorý mal reštituentov pripraviť o pozemky, ktoré ešte stále nie sú vyrovnané," povedal predseda družstva Ruskinovce Karol Galek.

Zdôraznil, že ľudia, ktorí sa zišli pred parlamentom, sa 25 rokov snažia o vrátenie pozemkov, ktoré patrili ich rodičom či starým rodičom. Odmietajú, aby ich majetky zabrali vyvolení, ktorým nepatria. "Cudzie nechceme, svoje si nedáme", "Stop papalášizmu", aj takéto nápisy so sebou mali protestujúci ľudia.

Protest pôvodných majiteľov pozemkov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Galek povedal, že ľudia budú protestovať dovtedy, kým sa politici nevzdajú myšlienky zobrať majetky ľuďom, ktorým patria, a kým nebudú pozemky vysporiadané. "Prvoradé je, aby tí ľudia, ktorí už 25 rokov bojujú o svoje pozemky, sa k nim už konečne dostali," vyhlásil.

Parlamentný pôdohospodársky výbor neodobril spomínaný bod, ktorý by mal reštituentov pripraviť o majetok. O zákone však definitívne rozhodne parlament, ktorý môže mať rovnaký, alebo aj iný názor ako parlamentný výbor. Ako bude zákon nakoniec vyzerať, sa ukáže až po jeho schválení v pléne.

Protest pôvodných majiteľov pozemkov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Pred 60 rokmi boli pre Vojenský obvod Javorina vysídlené a zrovnané so zemou obce Ruskinovce, Dvorce, Blažov a osada Ľubické kúpele, kataster bol zhabaný ešte ďalším 20 obciam. Od roku 1990 sa v rámci reštitúcie snaží viac ako 30.000 poškodených občanov dostať k svojim majetkom.

Ministerstvo obrany (MO) SR tvrdí, že predaj nehnuteľností vo Vojenskom obvode Javorina iniciovala bývalá vláda. Opoziční poslanci podľa rezortu zavádzajú reštituentov aj verejnosť. "Predchádzajúca vláda Ivety Radičovej chcela v čase svojho pôsobenia urýchlene odpredať majetok vo Vojenskom obvode Javorina. Osobne sa za to zasadzoval dnes opozičný poslanec, vtedy minister obrany, Ľubomír Galko," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa MO SR Martina Balleková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu