Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Egyptský prezident: Moslimovia musia zaujať modernejší pohľad na islam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAVOS - Moslimovia by mali zaujať modernejší pohľad na islam a viac premýšľať o faktoroch, ktoré vedú k islamskému terorizmu. Na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose to dnes uviedol egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorého citovala agentúra DPA.

"Islam je tolerantné náboženstvo, ale počas uplynulých 20-30 rokov táto skutočnosť nebola vo svete dostatočne zreteľná. Otrasné teroristické útoky, ako aj zlý imidž moslimov nás núti zmeniť túto náboženskú diskusiu a odstrániť z nej prvky, ktoré vedú k násiliu a extrémizmu," konštatoval Sísí. Kým články islamskej viery sú nemenné, existuje potreba nového pohľadu, ktorý by bol v súlade s moderným svetom, prízvukoval egyptský prezident.  V nepriamej narážke na západné karikatúry, ktoré spustili terorizmus islamských radikálov a demonštrácie moslimov, Sísí vyzval moslimov, aby sa zamysleli.

"Ak chceme vytvoriť civilizované, ľudské prostredie, musíme vzájomne rešpektovať svoje kultúry a vierovyznania," povedal. Sísí zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo na užšiu spoluprácu v oblasti bezpečnostných otázok a výmeny informácií, ako aj na spoločné úsilie v boji proti fundamentalistom, ktorí pre svoje ciele zneužívajú internet a sociálne siete. Egypt čelí častým útokom na bezpečnostné sily od roku 2013, keď došlo k zosadeniu islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Za väčšinou z nich stoja džihádistické skupiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu