Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Francúz mal kontakty so Chérifom Kouachimom: Už sedí a za mrežami zostane!

Fritz-Joly Joachin
Fritz-Joly Joachin (Zdroj: TASR)

SOFIA - Francúzsky občan haitského pôvodu Fritz-Joly Joachin (29), ktorého bulharská polícia zadržala na základe európskeho zatykača 1. januára na hraničnom priechode, keď sa pokúšal dostať do Turecka, zostáva za mrežami.

Rozhodol o tom dnes obvodný súd v juhobulharskom Chaskove, informovala tamojšia tlačová agentúra BTA a nemecká tlačová agentúra DPA.

Joachin, ktorý bol od detstva priateľom jedného z parížskych atentátnikov, akékoľvek obvinenia z terorizmu poprel a dodal, že za konanie bratov Kouachiovcov nenesie zodpovednosť.

V inkriminovanom európskom zatykači vydanom Francúzskom sa spomína, že zadržaný mal krátko pred odcestovaním z krajiny galského kohúta kontakty so Chérifom Kouachim, informovala prokurátorka z Chaskova Darina Pavlovová. Muž je podozrivý z účasti na zriadení zločineckej skupiny za účelom prípravy teroristických útokov.

Joachina, ktorý konvertoval na islam pred 15 rokmi, pôvodne zadržali bulharské orgány po trestnom oznámení jeho manželky, ktorá sa obávala, že s ich spoločným trojročným synom sa po únose dieťaťa chce dostať do Sýrie. Dieťa sa medzičasom v spoločnosti matky vrátilo do Francúzska.

Muž podľa slov jeho advokáta súhlasil s vydaním späť do Francúzska a procedúra, ktorá k tomu povedie, by sa mala začať v Chaskove ešte tento týždeň.

USA odovzdávali Francúzom informácie o cestách podozrivých útočníkov z Paríža

Predstavitelia amerických tajných služieb odovzdali svojim francúzskym kolegom informácie súvisiace s cestami, ktoré v minulosti podnikli osoby podozrivé z účasti na minulotýždňových útokoch v Paríži. Vyhlásil to dnes hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

"Môžem vám povedať toľko, že Spojené štáty sa podelili o niektoré informácie s francúzskymi vyšetrovateľmi, ktorí sa snažia prísť na koreň toho, čo sa stalo a kto sa mohol na útokoch podieľať. Tie informácie, ktoré predstavitelia amerických tajných služieb odovzdali francúzskym partnerom, súviseli s minulými cestami podozrivých," oznámil novinárom Earnest, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Známa je napríklad skutočnosť, že dvaja útočníci na satirický týždenník Charlie Hebdo - bratia Chérif a Said Kouachiovci - odcestovali v roku 2011 do Jemenu na výcvik.

Munícia, ktorú použili teroristi v Paríži, pochádzala z Bosny a Hercegoviny

Munícia, ktorú použili islamistickí páchatelia pri útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, pochádzala zrejme z Bosny a Hercegoviny.

Pre regionálnu televíznu stanicu N1 to s odvolaním sa na nábojnicu zhabanú na mieste útoku potvrdil námestník bosnianskeho ministra obrany Živko Marjanac.

Podľa jeho slov sa v súčasnosti kontrolujú zbrane i ďalšia technika v skladoch ozbrojených síl krajiny, aby sa ukázalo, či ich počet zodpovedá v skutočnosti podkladom.

Inkriminovaný náboj vyrobili podľa rovnakého zdroja v roku 1986 v továrni na muníciu v bosnianskom Konjiče. Podobná munícia sa však podľa Marjanacových slov nachádza nielen v skladoch bosnianskych ozbrojených síl, ale aj v množstve domácností vlastniacich zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu