Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Titulka Charlie Hebdo je vojnový zločin trestaný smrťou, vyhlásil britský moslim: Náklad zvýšili na 5 miliónov

Anjem Choudary Zobraziť galériu (6)
Anjem Choudary (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Radikálny londýnsky islamský duchovný Anjem Choudary označil titulnú kresbu dnešného čísla francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo za vojnový čin, ktorý vraj islamské právo trestá smrťou. Týždenník dnes vychádza prvýkrát po atentáte, pri ktorom minulú stredu zahynulo 12 ľudí, medzi ktorými boli známi karikaturisti časopisu.

Týždenník vychádza v mimoriadnom trojmiliónovom vydaní a náklad sa možno ešte zvýši. Zvyšná časť redakcie sa rozhodla pokračovať v duchu minulých čísel. Na titulnej stránke sa dnes objavil plačúci islamský Prorok s heslom Som Charlie, ktoré sa stalo po atentáte symbolom solidarity s redakciou.

Choudary však vyhlásil, že zosmiešňovanie Proroka je útokom na jeho česť. Dnešnú titulnú kresbu označil za "mimoriadne závažnú a za vojnový čin". Jeho vyjadrenia získal britský denník The Independent. Choudary okrem iného vyhlásil, že islamské právo šaría trestá vojnový čin smrťou. "Ľudia by mali byť citliví voči pocitom moslimov," povedal a kritizoval úrady za to, že sa nesnažia fenomén "stopnúť v zárodku".

Všetko je odpustené
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Charlie Hebdo)

Choudary hneď po atentáte napísal, že moslimovia nevyznávajú koncept slobody vyjadrovania a že sa podriaďujú jedine bohu.

Duchovný založil zakázanú sieť Muhajiroun, ktorú britská vláda označila za teroristickú. Sú známe jeho kontakty s extrémistami, premiér David Cameron pred štyrmi rokmi povedal, že má klerik veľmi blízko k "podnecovaniu nenávisti, extrémizmu a násilia". Vlani Choudary povedal, že sa vzdá britského občianstva a odíde na územie ovládané islamskou republikou, avšak protiteroristická polícia mu zabavila pas.

Charlie Hebdo zvýšil náklad najnovšieho čísla na päť miliónov

Vzhľadom na obrovský záujem čitateľov sa redakcia francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo rozhodla pre dotlač svojho najnovšieho čísla, ktoré napokon vyjde v náklade päť miliónov kusov.

Ide o prvé číslo od minulej stredy, keď pri útoku dvojice islamistov na redakciu prišlo život 12 ľudí vrátane kľúčových karikaturistov.

Najnovšie číslo Charlie Hebdo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Prvá časť pôvodne trojmiliónového nákladu, ktorú distribuovali dnes, sa prakticky okamžite vypredala. Tí záujemcovia, ktorí si týždenník nerezervovali vo svojom stánku, ho dnes kúpili len veľmi ťažko, lebo týždenník bol vypredaný už dopoludnia.

Ako informovali francúzske médiá, v Paríži sa kiosky na železničných staniciach otvárajú o 04.30 h a dnes okolo 06.00 h pred nimi čakali rady ľudí s päťeurovkou v ruke, aby si kúpili týždenník, ktorého názov sa stal sloganom hnutia proti terorizmu, antisemitizmu, za slobodu tlače a obranu hodnôt hlásaných Francúzskou republikou.

Najnovšie číslo Charlie Hebdo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Týždenník obvykle vychádzal v 60-tisícovom náklade, ale najnovšie číslo - mimoriadne kvôli tragédii, ktorá redakciu postihla - vyšlo pôvodne v náklade troch miliónov kusov. Vzhľadom na veľký záujem ho však dnes redakcia zvýšila na päť miliónov, ktoré budú v predaji najbližšie dva týždne.

Zástupkyňa distribučnej spoločnosti Véronique Faujourová vysvetlila, že veľký záujem o nákup väčšieho počtu výtlačkov Charlie Hebdo majú firmy, rôzne združenia, predstavitelia  kultúrneho a spoločenského života. Pokryť treba aj záujem zahraničných odberateľov, uviedla Faujourová. Ubezpečila, že "(Charlie Hebdo) sa ujde každému."

Najnovšie číslo Charlie Hebdo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Charlie Hebdo vyšiel dnes v 16 jazykových mutáciách s karikatúrou proroka Mohameda na obálke. Na zelenom pozadí je vykreslený moslim v bielom turbane, ktorý drží ceduľu s nápisom "Je suis Charlie". Titulok na obálke uvádza: "Tout est pardonné" (Všetko je odpustené), čo francúzske médiá vysvetľujú tak, že prorok Mohamed odpustil karikaturistom za to, že si z neho uťahovali.

Ani vcelku zmierlivá titulka z dielne zdecimovej redakcie však nezabránila, aby zvyšok čísla bol ostrý a uštipačný - presne v duchu Charlie Hebdo, ktorý zvyčajne vychádzal v náklade 60.000 kusov a v čase pred tragickým útokom mal veľké finančné problémy a bol na pokraji bankrotu.

Najnovšie číslo Charlie Hebdo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Turecký denník do čísla zaradil časť Charlie Hebdo: Stal sa terčom vyhrážok

Turecký opozičný denník Cumhuriyet (Republika) prevzal do svojho dnešného čísla štyri strany z najnovšieho vydania francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo - vrátane titulky s karikatúrou proroka Mohameda.

Ako dnes spresnila francúzska spravodajská spoločnosť RTL, štyri strany preložené do turečtiny sú do dnešného čísla vložené osve, ako príloha. Strana s prorokovou karikatúrou je pritom vnútri prílohy, nie na jej prvej strane.

Politický komentátor denníka Hikmet Četinkaya v dnešnom úvodníku zopakoval svoj názor, že "terorizmus je zločinom proti ľudskosti bez ohľadu na to, čo je jeho príčinou". "Preto aj ja držím v ruke plagát s nápisom Je suis Charlie," vysvetlil.

Prípravu vydania štyroch strán časopisu Charlie Hebdo ako prílohy novín Cumhuriyet turecké úrady veľmi pozorne sledovali. Aj v minulosti tureckí predstavitelia tento francúzsky týždenník často odsudzovali za "provokatívne" karikatúry urážajúce moslimov.  

Turecký týždenník na svojej internetovej stránke uviedol, že v noci nadnes prišla do jedného z jeho distribučných skladov v Istanbule polícia, ktorá sa oboznámila s obsahom čísla a pred vydaním súhlasu na distribúciu telefonovala jednému prokurátorovi. Z obavy pred možnými protestnými akciami dnes sídlo redakcie v Ankare chráni polícia.

Vedenie Cumhuriyetu si bolo vedomé reakcií, ktoré satirické francúzske periodikum u mnohých moslimov vyvoláva. Aj preto redakcia prehodnotila pôvodný zámer preložiť a vydať celé nové číslo Charlie Hebdo. 

Aj štvorstranová príloha však v Turecku, kde sa k islamu hlási 99 percent ľudí, vyvolala vášne: prostredníctvom odkazov na sociálnych sieťach sa mnohí Turci denníku vyhrážali útokom alebo redakciu kritizovali. 

"Olej do ohňa" prilial aj primátor Ankary Melih Gökček, člen vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), keď počin redakcie Cumhuriyetu označil za závažnú provokáciu a obvinil ju, že pracuje pre cudzie mocnosti. Celú záležitosť označil za "zahrávanie sa nepriateľov islamu".

Gérardovi Biardovi, novému šéfredaktorovi francúzskeho týždenníka, však záležalo na tom, aby sa jeho najnovšie číslo objavilo aj v tureckej mutácii, lebo "Turecko prežíva ťažké obdobie a sekulárnosť je ohrozená". Tureckú verziu najnovšieho čísla Charlie Hebdo označil za najdôležitejšiu spomedzi všetkých nefrancúzskych.

Denník Cumhuriyet založil v roku 1924 blízky spolupracovník zakladateľa moderného laického tureckého štátu Mustafu Kemala Atatürka. Denník je ostrým kritikom režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V posledných rokoch redakcia zažila niekoľko súdnych procesov kvôli svojim článkom a jej sídlo bolo terčom viacerých atentátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu