Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia zaútočila na všetkých teroristov naraz: Nové útoky, ďalšie dve rukojemnícke drámy!

Polícia zasiahla na oboch miestach naraz Zobraziť galériu (77)
Polícia zasiahla na oboch miestach naraz

PARÍŽ - Jeden z dvojice bratov, ktorí sú podozriví z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, navštívil v roku 2011 Jemen, kde podstúpil výcvik s militantmi napojenými na al-Káidu. Okrem Francúzska je v pohotovosti aj Británia, bezpečnostná služba MI5 krajinu varovala pred útokom teroristov z al-Káidy. V ohrození sú údajne aj iné západné krajiny.

 Video naživo z oboch miest, na ktorých vyčíňali teroristi.

23:58 Video zo zásahu proti teroristom v tlačiarni v meste Danmmartin.

23:50 Tvorca slávneho komiksu o Asterixovi, 87-ročný Albert Uderzo, prerušil na chvíľu svoj dôchodok, aby nakreslil karikatúru, na ktorej hlavný hrdina pošle tvrdou ranou teroristu do vzduchu. Zvolá pritom "I'm Charlie too" (Ja som tiež Charlie).

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)

23:14 Štátny zástupca Francois Molins tvrdí, že žiadny z rukojemníkov v židovskej predajnit nebol zabitý počas policajného zásahu. Podľa neho ich ešte predtým zavraždil Ahmed Coulibaly, ktorý ich zadržiaval.

23:01 Prezident Obama poslal Francúzsku kondolencie na veľvyslanectve vo Washingtone.

22:55 Vizitka Amedyho Coulibalyho

Tretím teroristom, ktorý je zodpovedný za smrť piatich ľudí - vo štvrtok policajtky a dnes štyroch rukojemníkov v obchode s kóšer potravinami - je 32-ročný Amed Coulibaly. Mal veľmi blízko k Chérif Kouachimu, jednému z dvoch bratov, ktorí spáchali v stredu masaker v redakcii parížskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Stýkal sa s ním intenzívnejšie vo Fleury-Merogis v rokoch 2005 a 2006.

Coulibaly je bývalý gangster, ktorý sa vydal na cestu radikálneho islamu. Niekoľkokrát bol od roku 2001 odsúdený za krádež s priťažujúcimi okolnosťami, keď ešte bol neplnoletý. V roku 2004 stál pred súdom za ozbrojenú lúpež, kvôli ktorej bol odsúdený na šesť rokov väzenia. Po prepustení z väzenia sa stal dílerom. Za predaj narkotík bol v roku o dva roky neskôr odsúdený na rok a pol väzenia. Neskôr prešiel rekvalifikačným kurzom na technika audiovizuálnej elektroniky a pracoval pre spoločnosť Coca-Cola v Grigny, takže sa zdalo, že nastúpil cestu nápravy. V skutočnosti už vo väzení prešiel k radikálnemu islamu.

V júni 2010 bol Coulibaly zatknutý protiteroristickou policajnou zložkou pre podozrenie, že sa podieľal na nerealizovanom pláne úteku Alžírčana Ismaila Alího Belkacema z väzenia. Belkacem bol spolu s ďalším Alžírčanom odsúdený v roku 2002 na doživotie za spáchanie troch atentátov v Paríži v roku 1995, ku ktorým sa prihlásila radikálna alžírska Islamská ozbrojená skupina (GIA). Pri útokoch bolo zabitých osem ľudí a okolo 200 osôb bolo zranených. Pri razii v Coulibalyho dome v roku 2010 našli vyšetrovatelia 240 nábojov do automatickej pušky typu Kalašnikov. Bol za to opäť odsúdený a z väzenia vyšiel až pred viac ako rokom.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)

22:38 Stredajší útok na redakciu Charlie Hebdo riadila priamo odnož teroristickej siete al-Kájda v Jemene (AQAP). Vo svojom dnešnom vyhlásení to uviedol jeden z jej bojovníkov. Malo vraj ísť o odplatu zo znesvätenie proroka Mohameda. AQAP je považovaná za jednu z najnebezpečnejších teroristických skupín.

22:30 Víťazný oblúk v Paríži na znak súcitu s obeťami útoku na redakciu Charlie Hebdo hlása "Paris est Charlie", čiže "Paríž je Charlie".

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

22:03 Svoju účasť na nedeľňajšom pochode v Paríži oznámil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

21:55 V sobotu o pol deviatej ráno sa bude v Elyzejskom paláci v súvislosti s udalosťami posledných dní konať medzirezortné zasadnutie. Zúčastní sa ho prezident Hollande, premiér Manuel Valls a ministri vnútra, obrany, spravodlivosti, zahraničných vecí, kultúry a komunikácie. Prítomní budú aj predstavitelia hlavných bezpečnostných služieb.

21:30 Násilie dnes francúzske médiá hlásia aj z mesta Nîmes, kde večer policajt postrelil a vážne zranil vodiča, ktorý na ulici z doteraz nejasných dôvodov do príslušníka bezpečnostných síl vraj úmyselne narazil. Policajt bol ľahko zranený.

21:16 Islamista afrického pôvodu Amédy Coulibaly, ktorý dnes v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži zadržiaval skupinu rukojemníkov, dnes okolo 15.00 h zatelefonoval do spravodajskej televízie BFMTV, aby oznámil, že sa chce skontaktovať s políciou. BFMTV informovala, že Coulibaly vyhlásil, že koná v súčinnosti s bratmi Saidom a Chérifom Kouachiovcami. "Oni Charlie Hebdo, ja policajtov," vyhlásil Amédy. Pri telefonátoch zo supermarketu použil obyčajný linkový telefón, ktorý zle zložil, takže bolo počuť, že sa začal modliť, čo vyvolalo obavy, že svoje vyhrážky mieni splniť. Podľa BFMTV to bola jedna z kľúčových okolností pri rozhodovaní o začatí policajnej operácie v Paríži.

Strelec z Montrouge sa s bratmi Kouachiovcami, páchateľmi útoku v redakcii Charlie Hebdo, stretával v rámci džihádistickej bunky vo štvrti Buttes-Chaumont, ktorá sa vytvorila na pôde mešity v ulici Rue de Tanger v 19. parížskom obvode.

21:11 Na videu počuť streľbu z okolia tlačiarne v Danmmartine.

21:03 Telá zastrelených bratov Kouachiovcov odviezli okolo ôsmej hodiny večer z priestorov tlačiarne v Dammartine, informovala Česká televízia.

20:56 Podľa všetkého polícia cez zle položený telefón odpočúvala, čo sa deje v kóšer lahôdkárstve.

20:50 Bývalý prezident Nicolas Sarkozy je presvedčený, že bola vyhlásená vojna proti Francúzsku a jej inštitúciam. "Vyhlásili ju barbari, ktorí popierajú samotnú myšlienku civilizácie a univerzálne hodnoty humanizmu. Táto tragická situácia vyžaduje, aby každý z nás rešpektoval jednotu."

20:43 "Vyjadrujem svoju solidaritu rodinám obetí a zranených. Chcem poďakovať za odvahu a statočnosť všetkým tým, ktorí sa podieľali na tejto operácii. Sme na vás hrdí. Zároveň vás vyzývam k bdelosti a jednote. Títo fanatici nemajú nič spoločné s islamom," uviedol prezident Hollande vo svojom príhovore.

20:27 Nedeľného zhromaždenia v Paríži na počesť obetiam terorizmu sa zúčastní britský premiér David Cameron, jeho španielsky a taliansky náprotivok, Mariano Rajoy, resp. Matteo Renzi, nemecká kancelárka Angela Merkelová aj prezident EÚ Donald Tusk.

20:18 Ďalšie zábery z Dammartinu ešte počas policajnej akcie.

Situácia sa po zásahu
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Situácia sa po zásahu
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Situácia sa po zásahu
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

20:09 K vražde novinárov z Charlie Hebdo sa prihlásil Islamský štát. Informujú o tom viaceré médiá.

20:05 Cherifa Kouachia, ktorý bol spolupáchateľom útoku na Charlie Hebdo, do Francúzska vyslala odnož al-Káidy v Jemene. Tá jeho činnosť aj financovala.

20:01 S mladíkom, ktorý bol v tlačiarni spolu s Kouachiovcami, sa dnes niekoľko hodín márne snažila spojiť jeho rodina. Neskôr sa mu podarilo napísať esemesku otcovi. "Som schovaný na prvom poschodí. Povedz to polícii."

19:55 Ozbrojený páchateľ zadržiava v klenotníctve v juhofrancúzskom meste Montpellier dve osoby - ženy vo veku okolo 40 rokov. Ide o lúpež, ktorá sa mu vymkla spod kontroly. K miestu incidentu v centre mesta sa presunuli elitné jednotky GIPN. Polícia celú štvrť uzavrela a odpojila verejné osvetlenie. Miestny prokurátor Christophe Barret vylúčil spojitosť tohto prípadu so stredajším masakrom v redakcii Charlie Hebdo, ako aj s dnešnou drámou v Paríži.

19:46 Francúzsky minister vnútra informoval, že najvyšší stupeň ohrozenia aj naďalej pretrváva. "Chrániť Francúzov je našou povinnosťou," povedal.

19:34 Kouachiovci nezadržiavali žiadneho rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku drámy skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie. Mladík sa celý deň skrýval v jednej z miestností v papierovej škatuli, odkiaľ údajne dokonca informoval políciu o dianí v budove. Médiá spresnili, že z celej udalosti vyviazol bez zranení.

19:30 Zákrok na bratov Kouachiovcov bol veľmi krátky, ale zato intenzívny. Jeden z príslušníkov elitnej jednotky GIGN počas neho utrpel zranenie.

19:25 Elyzejský palác oznámil, že francúzsky prezident Francois Hollande o 20,00 naživo prehovorí k národu.

19:23 Rukojemník, ktorého držali bratia Kouachiovci, pracuje ako grafický dizajnér.

19:11 Momentálna situácia v Montpellier.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

19:05 Špeciálne sily vyrazili k novým dvom rizikovým situáciam - v Montpellier a vo Versailles.

19:04 Jeden ozbrojený muž zadržiava v klenotníctve v Montpellier dvoch rukojemníkov. Podobná dráma vraj prebieha aj vo Versailles.

19:02 Rukojemníkom v tlačiarni v Danmartin-en-Goele bol 26-ročný muž, ktorý sa mal v čase zásahu schovávať v rohu budovy.

18:55 Pohľad na Dammartin.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

18:50 Črtá sa ďalšia rukojemnícka dráma. V klenotníctve vo francúzskom meste Montpellier sú zadržiavaní rukojemníci. Zatiaľ sa nepreukázalo, že by tento incident súvisel s ďalšími teroristickými útokmi.

18:47 Sky News informuje, že v kóšer predajni bol ešte jeden strelec, ktorý mal počas policajnej akcie ujsť ako rukojemník.

18:38 Hayat Boumeddienová, Coulibalyho komplic z dnešnej rukojemníckej drámy v Paríži, nebola v Porte de Vincenes prítomná. Polícia po nej pátra.

18:31 "Dostali ho!" volali podľa serveru Le Point krátko po 17:00 SEČ policajti. Podľa spravodajkyne televízie France 2 zazneli pri začatí útoku na židovský obchod štyri výbuchy. Polícia pritom vyzývala: "K zemi! K zemi!"

18:22 Počas policajného útoku na Amedyho Coulibalyho utrpeli vážne zranenia štyria rukojemníci.

18:16 Takto to vyzeralo v okolí kóšer predajne.

Teroristický útok na obchod
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Teroristický útok na obchod
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Teroristický útok na obchod
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Teroristický útok na obchod
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Teroristický útok na obchod
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Teroristický útok na obchod
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

18:04 V parížskom Porte de Vincennes mali po policajnom zásahu zahynúť štyri rukojemníci. Potvrdila to aj agentúra Reuters.

17:58 Dvaja policajti utrpeli počas operácie v židovskom obchode zranenia, uviedla televízia Sky News. Polícia celú oblasť vopred uzavrela. Z okolia obchodu sa podľa reportérov začali podvečer ozývať opakované silné výbuchy a streľba. Následne bolo vidieť, ako policajti vyvádzajú z obchodu oslobodených rukojemníkov. Úrady potvrdili, že muž, ktorý zajal rukojemníkov v supermarkete, je podozrivý aj zo štvrtkového zastrelenia policajtky na južnom predmestí Paríža. Ide o 32-ročného Ameda Coulibalu.

17:51 Reportérom zo CNN sa podarilo nakrútiť video z policajného zásahu v košer markete v Paríži.

17:48 Podľa posledných informácií sú obaja bratia mŕtvi. Vybehli z tlačiarne a začali strieľať na policajtov.

17:45 Podľa niektorých správ je jeden z bratov Kouachiovcov stále nažive.

17:43 Zábery z Dammartin-en-Goele, kde sa v tlačiarni skrývali bratia Kouachiovci.

Obkľúčenie v Dammartin-en-Goele
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Obkľúčenie v Dammartin-en-Goele
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Obkľúčenie v Dammartin-en-Goele
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

17:35 Z parížskeho obchodu ešte pred zásahom utieklo desať rukojemníkov. Všetci by mali byť v poriadku.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

17:33 Denník Le Monde hlási, že bol zabitý aj terorista, ktorý zadržiaval rukojemníkov v židovskej predajni v Paríži.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: YouTube)

17:30 Polícia podľa všetkého zaútočila na obe skupiny teroristov naraz.

17:25 Bratia, ktorí v stredu zaútočili na redakciu Charlie Hebdo, sú mŕtvi! Boli zabití pri policajnom zásahu.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

17:13 V obchode prebieha ozbrojený zásah. Z miesta sa ozvalo päť silných explózií. Reportéri hlásia aj niekoľko výstrelov. Podľa posledných informácií sa podarilo oslobodiť rukojemníkov.

16:58 V Dammartin-en-Goele bolo počuť silné výbuchy.

Z budovy sa šíri dym
Zobraziť galériu (77)
Z budovy sa šíri dym  (Zdroj: Foto: Twitter)

16:53 Ďalšie vydanie Charlie Hebdo bude normálne, nepôjde o nekrológ, povedal to denníku Le Monde člen tímu satirického týždenníka. Vydanie bude obsahovať kresby nebohých členov.   

16:40 Ako informuje agentúra AP, muž, ktorý prepadol supermarket, sa vyhráža zabitím všetkých rukojemníkov, ak policajti zaútočia na bratov Kouachiovcov. 

16:29 Pred chvíľou evakuovali školu Lamoricère, ktorá je len 400 metrov od rukojemníckej drámy v Porte de la Villette.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

16:12 Francúzska polícia aj naďalej pokračuje vo vyjednávaní s bratmi Kouachiovcami podozrivými z útoku na redakciu humoristického týždenníka Charlie Hebdo. Útočníci sa v piatok zabarikádovali v tlačiarni v mestečku Dammartin-en-Goele a držia najmenej jedného rukojemníka. Polícia tvrdí, že vyjednávanie s útočníkmi môže trvať ešte dlhé hodiny. Francúzske ministerstvo vnútra informovalo, že dráma si zatiaľ nevyžiadala žiadnych mŕtvych ani zranených. 

V rovnakom čase na východe Paríža prebieha ďalšia rukojemnícka dráma. Útočník identifikovaný ako Amedy Coulibaly v miestnom kóšer obchode podľa spravodajského portálu BBC zadržiava piatich rukojemníkov. Oba incidenty podľa polície spolu pravdepodobne súvisia.

16:09 Aktuálne rokovanie ku krízovej situácii v Elyzejskom paláci.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

15:55 Presný počet rukojemníkov nie je známy. Francúzske médiá hovoria minimálne o piatich a údajne sú medzi nimi aj deti. Polícia celé okolie obchodu uzavrela a nad štvrťou hliadkujú policajné vrtuľníky. Neskôr nariadila uzatvoriť všetky obchody v okolí kóšer predajne.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

15:54 Muž čiernej pleti Coulibaly je pravdepodobne členom tej istej džihádistickej skupiny, ako dvaja bratia zodpovední za útok na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. Jeho komplickou je ďalšia podozrivá osoba hľadaná v súvislosti so štvrtkovým zastrelením policajtky 26-ročná Hayat Boumeddieneová. Podľa polície sú obaja "ozbrojení a nebezpeční".

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)

15:51 Francúzske ministerstvo vnútra dnes poprelo správy o dvoch mŕtvych, ktorých si podľa médií vyžiadala prestrelka a následná rukojemnícka dráma v predajni s kóšer potravinami na východnom okraji Paríža. Podľa ministerstva bol v supermarkete postrelený jeden človek, ktorý utrpel vážne zranenia. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z francúzskej polície.

15:41 Obe dvojice teroristov sú prepojené. Muž v supermarkete žiada slobodu pre bratov Kouachiovcov.

15:23  Ako informuje Sky News evakuovali aj oblasť pri námestí Trocadero v centre Paríža pri Eiffelovej veži. 

Situácia vo Vincennes, kde obsadili útočníci supermarket.

15:12 Aktuálna situácia v uliciach Paríža.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

14:56 Polícia uzavrela oblasť priliehajúcu k dejisku rukojemníckej drámy v oblasti Porte de Vincennes a presunula do nej policajné posily. Podľa RTL nad štvrťou patrolujú dva policajné vrtuľníky. Spravodajská stanica Sky News uviedla, že kóšer reštaurácie v celom Paríži zatvárajú.

Aktuálna situácia v Paríži
Zobraziť galériu (77)
Aktuálna situácia v Paríži  (Zdroj: Foto: Twitter)

14:48 Podozrivým v prípade rukojemníckej drámy v supermarkete je dvojica 32-ročný Amédy Coulibaly a 26-ročná Hayat Boumeddienneová.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)

14:45 V prípade, že páchatelia útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorí sa dnes zabarikádovali v tlačiarni v dedine Dammartin-en-Goele, skutočne zadržiavajú rukojemníka, zásahové policajné jednotky GIGN a RAID "budú nútené postupovať mimoriadne opatrne", upozornil dnes reportér spravodajskej spoločnosti RTL Georges Brenier. Ak však v budove nie je rukojemník, "mení to situáciu: elitné jednotky môžu byť ofenzívnejšie", vysvetlil. Dodal, že posledná fáza operácie sa zrejme začne odstavením vody, plynu a elektriny. Francúzska polícia nadviazala s Chérifom a Saidom Kouachiovcami telefonický kontakt, uviedla dnes agentúra AP. Podľa RTL Kouachiovci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou.

"Prioritou je nastoliť dialóg," uviedol hovorca Pierre-Henry Brandet prostredníctvom mikroblogu v sieti Twitter. Dodal, že "to môže trvať dlhý čas, hodiny a niekedy dni".

14:44 V mieste, kde sa zdržiavajú hľadaní bratia, evakuovali školy.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

14:40 Podľa aktuálnych informácií, ktoré ČT potvrdila polícia na mieste činu, v obchode zahynuli dvaja ľudia. Šiesti sú držaní ako rukojemníci. Útočník je afrického pôvodu, je to muž, ktorý včera zabil policajtku. 

Video z Porte de Vincennes

14:38 Najmenej dvaja ľudia zahynuli dnes počas prestrelky a následnej rukojemníckej drámy v predajni s kóšer potravinami na východnom okraji Paríža, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá.

14:33 Útočník má dva kalašnikovy, na mieste je nasadené protiteroristické komando.

14:27 Server Le Point oznámil, že v obchode je zablokovaných asi 15 zákazníkov. Majiteľ obchodu, ktorý je v susedstve, telefonicky povedal France24, že tam videl jedného ozbrojeného muža. 

14:25 Podľa neoficiálnych správ sú v supermarkete dvaja mŕtvi.

14:24 Francúzska polícia varovala obyvateľov Paríža, aby sa nepohybovali v blízkosti stanice Porte de Vincennes, kde okolo jednej hodiny popoludní strieľal útočník, podľa nepotvrdených správ kalašnikovom.

14:22 Evakuujú ľudí z bezpečnostného okruhu.

14:21 Nad miestom lietajú vrtuľníky a uzatvorili celú oblasť vychodného Paríža

14:15 Podľa televízie RTL je medzi najmenej piatimi rukojemníkmi v Paríži žena a dieťa. Nad obchodom sú byty, polícia megafónom vyzýva okoloidúcich, aby vypratali priestor. Ozbrojenec v obchode údajne dve útočné pušky. Francúzske bezpečnostné zložky varovali, že je muž extrémne nebezpečný.

14:03 Agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá informovala, že ozbrojený muž prepadol supermarket a vzal si najmenej 5 rukojemníkov, informácie o ich počte sa rôznia. Podľa niektorých zdrojov francúzskych médií boli medzi rukojemníkmi aj jedna žena a dve deti. Zranenia pri prepade potravín utrpela najmenej jedna osoba.

Podľa mediálnych informácií ide o toho istého páchateľa, ktorý vo štvrtok v Paríži na predmestí Montrouge zastrelil policajtku. Podľa francúzskych médií strelec s Montrouge bol v kontakte so Chérifom a Saidom Kouachiovcami, ktorí sú podozriví zo stredajšieho útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

13:43 Podľa informácií z ministerstva vnútra, strelec je zalezený v supermarkete v Porte de Vincennes. Je pravdepodobné, že má rukojemníkov. Podľa Le Monde je zrejmé, že je to údajný vrah z Montrouge, ktorý včera ráno zastrelil policajtku. Je napojený na al-Káidu, rovnako ako bratia Kouachiovci.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

13:35 Hlásená je ďalšia streľba a branie rukojemníkov zo supermarketu, ide o oblasť východného Paríža. Prestrelka vypukla v piatok o 13-tej hodine v Porte de Vincennes v Paríži, informovala agentúra AFP. Strelec z Montrouge je podozrivý z účasti, povedal to zdrojov blízky prípadu.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

13:25 Iracký duchovný hlásiaci sa k extrémistickej organizácii Islamský štát dnes počas modlitebného zhromaždenia v irackom Mósule vyhlásil, že za útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo sú zodpovedné radikálne islamistické milície. Varoval tiež, že po Francúzsku je "zajtra na rade Británia, Amerika a ďalší". Duchovný abú Sáad al-Ansárí v kázni uviedol, že tento odkaz je určený všetkým krajinám, ktoré sú členmi Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá "zabíja príslušníkov Islamského štátu". Koalícia útočí na IS prostredníctvom náletov na ich pozície na území Iraku a Sýrie, kde vlani na sklonku leta vyhlásili kalifát.

13:08 Vyjednávači sa snažia nadviazať kontakt. Úrady potvrdili, že na mieste sú "takmer určite" dvaja bratia Kouachiovci. "Nemôžeme potvrdiť v tejto dobe, či majú rukojemníkov. Oba tímy sa snažia nadviazať kontakt, prioritou je vytvoriť dialóg", cituje denník Le Figaro. "To môže trvať dlhšie aj niekoľko hodín."

Tesne po útoku na týždenník

12:59 Le Point má informáciu, že bratia Chérif a Said Kouachiovci, ktorým sa pripisuje útok na Charlie Hebdo, a strelec z predmestia Montrouge patria k tej istej skupine islamských radikálov. Sieť má názov podľa parížskeho parku Buttes-Chaumont. Pomáhala získavať ľudí pre boj radikálov v Iraku.

12:55 Hlavný podozrivý z útoku v Montrouge, ktorý včera ráno zabil policajtku, je blízky bratom Kouachiovcom. Informáciu potvrdili zdroje blízke vyšetrovaniu.

12:50 Podľa informácii denníka Guardian, policajti podľa všetkého vchádzajú do tlačiarne.

12:45 V školách zavesili na okná závesy a koberce, aby chránili deti.

12:25 Učitelia v triedach v Dammartine sa usilujú žiakov upokojovať. Spievajú si a deti udržiavajú ďalej od okien.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

12:15 Francúzska polícia identifikovala páchateľa streľby, ku ktorej došlo vo štvrtok na juhoparížskom predmestí Montrouge. O život pri nej prišla jedna policajtka a jej kolega utrpel vážne zranenia. Ako spresnila rozhlasová stanica RTL, polícia okrem toho v súvislosti s týmto prípadom zadržala a na výsluch predviedla dve osoby z blízkeho okolia podozrivého. Minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes bez bližších podrobností uviedol, že vyšetrovanie tohto prípadu pokročilo. Podľa francúzskych médií strelec s Montrouge bol v kontakte so Chérifom a Saidom Kouachiovcami.

Charlieho anjeli
Zobraziť galériu (77)
Charlieho anjeli  (Zdroj: Foto: Twitter)

12:10 Slogan "Je Suis Charlie" vymyslel 39-ročný Joachim Roncin, ktorý je umelecký riaditeľ časopisu. Stalo sa tak v stredu, pol hodinu po krvavom útoku. Zverejnil ho na twitter. "Tento slogan prišiel prirodzene, bolo to úplne spontánne," povedal

12:01 Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že "sme vo vojne proti terorizmu, ale nie proti náboženstvu, ani civilizácii". Súčasne avizoval prijatie nových opatrení, ktoré sú nutné ako reakcia na teroristické hrozby.

11:57 Ako informuje Le Figaro, v prípade rukojemníka ide podľa všetkého o 28-ročného muža, ktorý je zamestnancom tlačiarne.

Pred redakciou denníka Charlie Hebdo
Zobraziť galériu (77)
Pred redakciou denníka Charlie Hebdo  (Zdroj: Foto: Twitter)

V redakcii
Zobraziť galériu (77)
V redakcii  (Zdroj: Foto: Twitter)

11:55 Muž, ktorý vo štvrtok zastrelil na predmestí Paríža policajta, pravdepodobne patrí do  rovnakej radikálnej skupiny ako útočníci na týždenník.
 
11:52 Denník Le Monde sa dostal k výpovedi muža, od ktorého páchatelia ukradli po incidente v týždenníku šedý Renault Clio. Bratia boli na úteku z Charlie Hedbo na čiernom Citroene C3.  Svedok uviedol, že mu bratia povedali:  "V prípade, že sa ťa budú média na niečo pýtať, povedz, že je to al-Kájda z Jemenu." 

11:47 Podľa reportéra denníka Le Figaro, ktorý je na mieste drámy, sa rodiny a priatelia nemôžu telefonicky ani e-mailom spojiť so svojimi blízkymi, ktorí ostali v budove.

11:43 Do mesta Dammartin práve dorazili dve sanitky so sirénami.

11:34 Podľa rozhlasovej stanice RTL Chérif a Said Kouachiovci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou.

Na miesto bolo vidieť mieriť aj obrnený transportér
Zobraziť galériu (77)
Na miesto bolo vidieť mieriť aj obrnený transportér  (Zdroj: Foto: Twitter)

11:32 Velenie policajnej operácie sa podľa RTL snaží upokojiť veľmi napätú situáciu, preto aj stiahlo z hliadkovania vrtuľníky, ktoré od začiatku rukojemníckej drámy patrolovali nad dedinou, najmä nad priemyselným areálom. Časť jeho zamestnancov sa podarilo evakuovať, ostatní zostali v objekte.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

11:26 Polícia povolala ako posily ďalších 1500 príslušníkov. Oblasť, kde prebieha policajná akcia, sa nachádza neďaleko medzinárodného letiska Charles-de-Gaulle. Letisko funguje v normálnom režime, lietadlá však navigujú viac na pristávacie dráhy v južnej časti areálu kvôli policajným vrtuľníkom, uviedla stanica RTL.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

11:18 Televízie už neprinášajú živé zábery z miesta. Je možné preto predpokladať, že sa začala posledná fáza policajne operácie.  

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

11:16 "Usilujeme sa teroristov zatknúť v čo najkratšom čase. Všetky opatrenia nám umožňujú jednať veľmi rýchlo," povedal pred novinármi francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

11:05 Dedina Dammartin-en-Goële má približne osem tisíc obyvateľov, kvôli policajnej akcii je momentálne kompletne uzatvorená. Francúzska prokuratúra potvrdila, že páchatelia majú štyroch rukojemníkov. 

11:04 Páchatelia sa ukrývajú v tlačiarni, ktorá je 50 km od letiska Charlesa de Gaulla. 

Video z miesta policajne akcie

10:58 Riaditeľ nemocnice Gugglielmi Pascal potvrdil, že ich prefektúra požiadala, aby boli v pohotovosti, v prípade potenciálnych obetí. "Ale v tejto chvíli nemáme žiadne informácie o tom, či je alebo nie je niekto zranený," dodal.

10:45 Ako informuje Le Monde, spustil sa "Biely plán". Zmobilizovaný je personál nemocníc v prípade, že počas policajnej akcie budú zranení. Ide o nemocnice v Meaux (vzdialené približne dvadsať km).  

10:42 Podľa francúzskych médií sa zabarikádovali v tlačiarni CTD, Sky News uviedla, že ide o sklad. Polícia s páchateľmi údajne vyjednáva.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

10:40 RTL a denník Le Parisien v súvislosti s tým informovali o dvoch obetiach a asi 20 zranených. Parížska prokuratúra medzitým podľa agentúry Reuters správy o najmenej jednej obeti poprela. Ministerstvo vnútra nebolo bezprostredne schopné uviesť podrobnosti o prípadných obetiach.

10:38 Polícia celú oblasť uzavrela. Nad priemyselných areálom, kde sa rukojemnícka dráma odohráva, prelietavajú policajné helikoptéry. Policajti kontrolujú všetky osobné autá a kamióny a miestnych obyvateľov vyzvali, aby nevychádzali z budov.
 
10:36 Polícia žiada ľudí, aby nezverejňovali informácie o zásahu policajtov na sociálnych sieťach, pretože to môže narušiť bezpečnosť.
 
10:24 Polícia uvalila na prípad informačné embargo. Predtým však poprela informácie o mŕtvych z rána. Páchateľov lokalizovala v budove tlačiarne. Presná informácia o tom, kde to je, nie je k dispozícii.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

10:18 Informácie z miesta sú zmätočné. Polícia sa zatiaľ nechce oficiálne vyjadriť. Objavili sa informácie, že teroristi sú zabarikádovaní, no najnovšie sa vo francúzskych médiách uvádza, že opäť unikajú na ďalšom ukradnutom vozidle a že žiadnych rukojemníkov nemajú.

10:09 Starosta potvrdil, že boli unesení štyria rukojemníci z miestnej firmy, ktorá má dokopy päť zamestnancov.

Z tohto miesta mali páchatelia uniesť rukojemníkov
Zobraziť galériu (77)
Z tohto miesta mali páchatelia uniesť rukojemníkov  (Zdroj: Foto: Twitter)

10:07 Hlásené sú dve ďalšie obete. Zomreli po streľbe, ktorá bola dnes ráno v mestečku odkiaľ páchatelia unikali. Zranených je dvadsať ľudí.

Útočníci unikajú pred políciou
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

Útočníci unikajú pred políciou
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

Záznam z diaľnice.

10:06 Polícia už vyjednáva s teroristami, jeden rukojemník bol oslobodený.

10:02 Teroristi majú štyroch rukojemníkov.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

10:00 Minister vnútra potvrdil, že páchatelia sú v aute, ktoré polícia prenasleduje. Informáciu priniesla agentúra AFP.

9:51 Páchatelia unikajú po diaľnici, majú zrejme rukojemníkov.

9:49 Na pamiatku obetí a na znak smútku včera v Paríži zhasli Eiffelovu vežu.

9:41 Zdecimovanú redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo prichýlila vo svojich priestoroch redakcia denníka Libération, ktorého vedenie jej ponúklo podporu i technickú pomoc. Redakcia Charlie Hebdo je odhodlaná vydať ďalšie číslo týždenníka už na budúcu stredu v rekordne vysokom náklade - do distribúcie pôjde milión výtlačkov. Už vo štvrtok, necelých 24 hodín po atentáte, v ktorom prišli o život kľúčoví karikaturisti, sa zišlo asi 15 členov redakcie, ktorí prijali rozhodnutie, že pripravia ďalšie číslo týždenníka. Vyjde - ako obvykle - v stredu.

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

9:33 Podľa svedka, ktorý kontaktoval Le Figaro, nad priestorom okolo Dammartin-en-Goele (Seine-et-Marne) sú zmobilizované tri vrtuľníky bezpečnostných síl. Prebieha pátranie po páchateľoch. Obyvateľov vyzvali, aby nevychádzali zo svojich domovov. 

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Polícia zaútočila na všetkých
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

9:20 Podľa denníka Le Monde, údajne dnes ráno ukradli dvaja muži Peugeot 206 žene, ktorá povedala, že opis zodpovedá páchateľom stredajšieho útoku. Bolo to v Oise, auto potom smerovalo k Seine-et-Marne.

9:15 V oblasti Dammartin-en-Goele (Seine-et-Marne) sa podľa medializovaných informácií strieľa. Zatiaľ nie je jasné, či je streľba spojená s hľadaním podozrivých z útoku v Charlie Hebdo.

Pátranie po teroristoch
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Twitter)

Jedného z teroristov údajne trénovala al-Káida

O novinkách vo vyšetrovaní informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na americké a európske zdroje blízke vyšetrovaniu.

Podľa nich Said Kouachi (34) strávil niekoľko mesiacov v Jemene, kde mu poskytla výcvik organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), jedna z najaktívnejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

V čase, keď Said odišiel do Jemenu, bol jedným z popredných lídrov AQAP Anwar Awlakí - duchovný, narodený v Spojených štátoch. Nie je však známe, či bol Said v kontakte s Awlakím, ktorý zahynul v septembri 2011 pri útoku bezpilotného lietadla. Útok bol všeobecne pripisovaný americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA). Po Saidovi a jeho bratovi Chérifovi (32) francúzske bezpečnostné zložky stále pátrajú.

Útočníci redakciu týždenníka nevedeli nájsť

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo sa presťahoval do jedenásteho parížskeho obvodu vlani v júli. Hoci atentátnici, ktorí v jeho redakcii v stredu povraždili 12 ľudí, prišli na miesto presne v čase konania porady, nepoznali presnú adresu. Pôvodne vošli do iného domu a museli sa popýtať, kde redakcia je. Napísal to dnes v podrobnom popise stredajších udalostí denník Le Monde.

Redakcia vraj nebola označená z bezpečnostných dôvodov a ľudia v susedstve boli požiadaní, aby o nej s nikým nehovorili. "Od atentátu z roku 2011 (podpaľačského útoku na Charlie Hebdo) dostávala redakcia množstvo vyhrážok. Týždenník sa presťahoval do anonymných priestorov, vchod do redakcie nebol ničím označený, susedia boli požiadaní, aby nerozširovali, že tam redakcia pracuje," napísal Le Monde.

Podľa denníka vraj útočníci prišli najprv na ulici Nicolasa Apperta do domu číslo šesť, kde bol práve doručovateľ s doporučeným listom. Tam sídli audiovizuálna spoločnosť, atentátnici sa spýtali, kde je Charlie Hebdo, vystrelili do jedných dverí a vyšli von. Až potom vstúpili do domu číslo desať, v ktorom Charlie Hebdo sídli od vlaňajšieho júla.

Zatiaľ ale nikto neobjasnil, ako je možné, že boli útočníci tak dobre oboznámení s prevádzkou redakcie a vstúpili dovnútra, keď sa konala porada a na mieste boli takmer všetci redaktori. Le Monde tiež tvrdí, že už vlani v auguste parížska prefektúra dospela k názoru, že pominulo ohrozenie, takže bezpečnostné opatrenia okolo Charlie Hebdo boli zmiernené. Server lesinrocks teraz zverejnil video z porady redakcie z februára 2006. Sú na ňom aj obete stredajšej streľby Jean Cabu, Stéphane Charbonnier a George Wolinski a debatujú o čísle s karikatúrami proroka Mohameda.

Polícia zadržala deväť osôb, ktoré boli v kontakte s atentátnikmi

Francúzska polícia zadržala deväť osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s predpokladanými páchateľmi útoku na redakciu satirického časopisu v Paríži. Vyšetrovatelia už v súvislosti s prípadom vypočuli 90 ľudí.  Deväť osôb bolo zadržaných za účelom ďalšieho vypočúvania, uviedla agentúra AP. Policajtom sa napriek intenzívnemu pátraniu stále nepodarilo chytiť dvoch bratov podozrivých z parížskeho útoku - Saida (34) a Chérifa (32) Kouachiovcov. Polícia varovala, že obaja potomkovia alžírskych prisťahovalcov sú "ozbrojení a nebezpeční".

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Existujú obavy, že by muži mohli podniknúť ďalší útok. Podľa správ svedkov majú samopaly typu kalašnikov a zrejme aj ručné protitankové granátomety. Pátranie sa momentálne sústreďuje na niekoľko miest a obcí v severnom regióne Pikardia, kde sa môžu obaja teroristi ukrývať po úteku z Paríža, povedal novinárom francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. 

Po zuby ozbrojeným policajtom pomáhajú aj služobné vrtuľníky. Minister zdôraznil, že podozrivých zatiaľ nenašli, nedošlo k žiadnemu obliehaniu a preverujú sa len správy svedkov. Približne dve desiatky maskovaných policajtov v helmách postupne prehľadávali domy v dedinách Corcy a Longpont v pikardskom departmente Aisne, ležiacom približne 70 kilometrov severne od Paríža. Obe obce sa nachádzajú v blízkosti čerpacej stanice, z ktorej dnes obaja podozriví údajne ukradli pohonné hmoty a jedlo. V okolí dedín sú husté lesy a močiare, uviedla agentúra Reuters.

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Tretí podozrivý Mourad Hamyd (18) sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres, keď počul, že je spájaný s útokmi, a v súčasnosti je v policajnej väzbe. Nemenovaný predstaviteľ francúzskej polície uviedol, že hľadaní bratia boli napojení na jemenskú teroristickú organizáciu, ktorú bližšie nešpecifikoval. Podľa jedného zo svedkov atentátnici vyhlasovali, že za útokom stojí jemenská odnož al-Káidy.

Na útok v Paríži sa chystá reagovať aj hnutie Anonymous

Do pátrania po dvoch hlavných podozrivých a ich prípadných komplikáciách sa zapojilo 88.000 policajtov. Uviedol to včera večer francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Zároveň oznámil, že v nedeľu sa v Paríži uskutoční schôdzka amerických a európskych ministrov vnútra a spravodlivosti k boju proti prívržencom džihádu, islamskej svätej vojny.

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Pátranie po oboch mužoch, ktorí už podľa všetkého nemajú k dispozícii auto, sa podľa ministra vnútra teraz sústredí na oblasť asi 80 kilometrov severovýchodne od Paríža. Polícia oblasť úplne uzavrela a u zátarás čakajú na ďalší vývoj štáby televízie a ďalších médií. Prehľadanie značne zalesnenej oblasti s rozlohou niekoľkých stoviek kilometrov štvorcových ale podľa komentárov potrvá zrejme policajtom dlho. Miestni obyvatelia teraz podľa médií žijú vo veľkom strachu, že na nich utečenci v obydliach či vonku zaútočia.

V rámci vyšetrovania bolo zadržaných na rôznych miestach deväť osôb, predovšetkým v Remeši, kde sa aspoň jeden z bratov v poslednej dobe zdržiaval. Bezpečnostné služby s ohľadom na priebeh vyšetrovania k vypočúvaným osobám zatiaľ nič neuviedli. Podľa médií ide o príbuzných a známych oboch podozrivých.

Francúzska polícia
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Na tom, aby páchateľov stredajšieho útoku chytili a trestne stíhali, s francúzskymi úradmi spolupracuje aj oficiálny predstaviteľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Úrad hneď v stredu ponúkol Francúzsku pomoc, uviedol dnes podľa AFP hovorca FBI. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na amerických expertov pre boj proti terorizmu, boli bratia Kouachiovi na americkom zozname osôb, ktorým by nemalo byť umožnené cestovanie do USA. Podľa AP nie je ničím nezvyčajným, že sú na tento zoznam pridaní úradom známi extrémisti.

Francúzska polícia
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Hackerská skupina Anonymous, preslávená svojimi počítačovými útokmi na portály úradov a inštitúcií, dnes oznámila, že chce pôsobiť proti internetovým stránkam islamských fundamentalistov. "Očakávajte z našej strany mohutnú reakciu," uviedla skupina na Twitteri na adresu islamistov.

V Maďarsku zadržali dvoch Francúzov, zrejme sa chceli pridať k Islamskému štátu

Príslušníci maďarského Centra boja proti terorizmu (TEK) zadržali v decembri v juhomaďarskej Kelebii dvoch mladých Francúzov, ktorí smerovali do Sýrie pravdepodobne s cieľom pridať sa k Islamskému štátu (IS). Oznámil to dnes v komerčnej televízii TV2 šéf centra János Hajdu. Mužov vo veku do 20 rokov cestujúcich vlakom zadržali na základe informácií TEK-u na maďarsko-srbskom hraničnom priechode v Kelebii, povedal Hajdu. Zrejme na ich čakali v Istanbule, kde im mali pomôcť pridať sa k IS, dodal.

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Dvojicu, ktorá pri vypočúvaní odmietla hovoriť o svojich zámeroch, si v Maďarsku prevzali francúzske orgány. Hajdu uviedol, že nebol čas o tomto prípade skôr informovať. Šéf TEK-u pripomenul, že nejde o ojedinelý prípad. Maďarské komando zadržalo dávnejšie na rovnakom mieste 16-ročnú Holanďanku, ktorá takisto cestovala vlakom. Pri vypočúvaní uviedla, že ju čakajú v Istanbule a je pripravená aj na samovražedný teroristický čin.

Britský Guardian poskytne finančnú pomoc Charlie Hebdo

Britská mediálna skupina Guardian poskytne francúzskemu satirickému týždenníku Charlie Hebdo, ktorý sa v stredu stal terčom atentátu, finančnú pomoc vo výške 100.000 libier. Informovali o tom francúzske médiá s odvolaním sa na šéfredaktora denníka The Guardian.

Poskytnutá finančná pomoc má slúžiť na zachovanie francúzskeho týždenníka, napísal vo štvrtok na Twitteri Alan Rusbridger. Pomoc týždenníku poskytlo aj niekoľko francúzskych médií.

Eiffelova veža sa ponorila do tmy na počesť obetí parížskeho útoku

Svetoznáma parížska Eiffelova veža sa dnes večer ponorila do tmy na počesť obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených. V reakcii na útok sa v nedeľu zídu v Paríži poprední predstavitelia krajín Európy a USA, ktorí budú diskutovať o opatreniach v boji proti terorizmu. 

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Na Eiffelovej veži sa o 20.00 h vypli takmer všetky svetlá. Stalo sa tak na záver dňa štátneho smútku, ktorý po stredajšom útoku vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande.  Na nedeľňajšej schôdzke, konanej z iniciatívy Paríža, sa okrem francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva zúčastní aj jeho nemecký rezortný kolega Thomas de Maiziére a americký minister spravodlivosti Eric Holder. 

Na rokovaniach budú prítomní aj koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove, eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos i zástupcovia európskych krajín "najviac postihnutých terorizmom", uviedol Cazeneuve. 

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

"Súčasťou stretnutí (v Paríži) budú diskusie o tom, ako čeliť teroristickým hrozbám, zahraničným bojovníkom a násilnému extrémizmu," uviedol predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti, ktorého citovala agentúra Reuters.

Bezpečnostná rada OSN si minútou ticha uctila obete útoku v Paríži

Bezpečnostná rada OSN si vo štvrtok minútou ticha uctila obete útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených. Členovia 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN a desiatky ďalších diplomatov vstali a minútou ticha si uctili obete útoku na začiatku schôdzky venovanej africkej problematike, uviedla agentúra AP.

Obete parížskej masakry si
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre povedal, že uctenie si obetí je "veľmi dojemná demonštrácia jednoty a solidarity nielen s Francúzskom, ale aj z hľadiska nášho spoločného boja proti terorizmu a boja za slobodu prejavu a slobodu tlače".

Spisovateľ Houellebecq pozastavil reklamnú kampaň svojej knihy

Francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq pozastavil reklamnú kampaň na svoj nový román Soumission a odcestoval z Paríža. Informovala o tom spravodajská televízia BMF TV.  Houellebecqov literárny agent François Samuelson na vysvetlenie uviedol, že spisovateľa "hlboko zasiahla smrť jeho priateľa Bernarda Marisa, ktorý je jednou z 12 obetí atentátu na satirický týždenník Charlie Hebdo.

Bernard Maris, ľavicový ekonóm, bol veľkým obdivovateľom Houellebecq, vnímal ho ako brilantného analytika a vlani mu dokonca venoval svoju najnovšiu knihu. V deň atentátu na redakciu sa na titulnej strane objavila karikatúra Houellebecqa, ktorého kniha sa práve v stredu objavila na pultoch kníhkupectiev. Románu, ktorý je fikciou o Francúzsku v roku 2022, bolo venovaných aj niekoľko ďalších strán čísla.  Houellebecq sa počas uplynulého týždňa objavil prakticky vo všetkých vplyvných francúzskych médiách, aby predstavil svoju knihu, ktorá okamžite vyvolala polemiku.  

Autor v nej totiž predstavuje Francúzsko v roku 2022, keď ho riadi moslimská vláda a prezidentom sa stane líder moslimskej strany Ben Abbes, ktorý o sebe tvrdí, že bude ochrancom základných hodnôt. Medzi ne však radí patriarchát, polygamiu, zahaľovanie žien, ich vzdanie sa zamestnania, koniec slobody vierovyznania a konverziu k islamu.

Po úspechu svojho románu Les Particules élémentaires (v českom preklade Elementární částice) žil Houellebecq istý čas v Írsku, momentálne však býva v Paríži. Podľa agenta Samuelsona nemá momentálne žiadnu policajnú ochranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu