Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bloger kritizoval náboženský extrémizmus: Mačetami ho rozsekali štyria útočníci!

Ananta Bijoy Das
Ananta Bijoy Das (Zdroj: YouTube)

DHÁKA - Štyria útočníci ozbrojení mačetami zabili dnes ráno blogera, ktorý vo svojich článkoch kritizoval náboženský extrémizmus v prevažne moslimskom Bangladéši. Incident, ktorý sa odohral na severovýchode krajiny, je tretí tohto druhu od začiatku kalendárneho roka.

Zavraždeným je 33-ročný zamestnanec banky Ánanta Bidžoj Das. Svojho času písal pre webový portál Mukto-Mona (Slobodné myslenie), ktorý moderoval americký bloger bangladéšskeho pôvodu Avidžit Roy. Aj on stal obeťou vraždy, a to vo februári v Dháke, informoval Imrán Sarker, predseda združenia bangladéšskych blogerov. Pri útoku bola vtedy vážne zranená aj Royova manželka.

O mesiac neskôr nasledovala vražda blogera Wašikura Rahmána, ktorý tiež kritizoval náboženský extrémizmus. Vraždy blogerov a spisovateľov vyvolávajú v Bangladéši protesty tej časti verejnosti, ktorá odmieta radikálny islamizmus.

Na verejné zabíjanie sekulárnych blogerov vyzvali pred časom konzervatívne islamistické skupiny, ktoré chcú okrem toho presadiť návrh zákona o trestaní článkov kritických voči islamu. Konzervatívci tiež zvolávali verejné zhromaždenia svojich prívržencov, na ktorých žiadali smrť pre všetkých autorov, ktorí sa vo svojich blogoch či dielach dopúšťajú rúhania proti Alahovi.

Moslimovia tvoria 90 percent zo 160 miliónov obyvateľov Bangladéša, ktorý má tak štvrtú najväčšiu moslimskú komunitu na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu