Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Desať obetí, zrušené lety, evakuácia: Filipínsky tajfún sa zmenil na tropickú búrku!

Tajfún sa na Filipínach zmenil na tropickú búrku Zobraziť galériu (11)
Tajfún sa na Filipínach zmenil na tropickú búrku (Zdroj: SITA)

MANILA - Na tropickú búrku sa dnes zmenil tajfún Hagupit, ktorý cez víkend zasiahol centrálne oblasti Filipín. Oznámila to televízia CNN s odvolaním sa na centrum pre varovanie pred tropickými cyklónami na severozápade a juhu Tichého oceánu a v Indickom oceáne (JTWC), ktorého prevádzkovateľom je námorníctvo USA.

Značne zoslabnutý tajfún Hagupit zasiahol okrajom filipínsku metropolu Manila, kde dnes zostali zatvorené školy, úrady, burza cenných papierov i finančné trhy. Viac ako 100 domácich i medzinárodných letov do a z Manily bolo zrušených.

Doteraz si Hagupit vyžiadal najmenej desať obetí a vynútil si evakuáciu vyše milióna ľudí z východných a centrálnych provincií Filipín. Hagupit, lokálne nazývaný Ruby, udrel na východ Filipín v sobotu večer v sprievode prívalového dažďa a silného vetra, ktoré spôsobili značné materiálne škody. Nad centrálnymi Filipínami však značne zoslabol a vietor dosahoval rýchlosť "iba" 105 km/h, v nárazoch do 135 km/h. Priemer cyklóny sa tiež zmenšil z asi 700 na 450 kilometrov a rýchlosť jej postupu sa spomalila na desať km/h, čo však prinesie viac dažďa do postihnutých oblastí.

Hagupit ohrozoval rovnaké oblasti Filipín ako supertajfún Haiyan, ktorý si vlani v novembri vyžiadal najmenej 7300 mŕtvych. O strechu nad hlavou pripravil štyri milióny ľudí. Zopakovaniu vlaňajšieho scenára tentoraz zabránila včasná evakuácia obyvateľov.

Tajfún sa na Filipínach
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Napriek tomu sú milióny ľudí od piatku bez elektriny, keďže silný vietor popretŕhal vedenia. V zasiahnutých oblastiach boli zničené tisíce domov. V meste Tacloban, ktoré najviac spustošil tajfún Haiyan, vietor zničil strechy a steny novo postavených núdzových prístreškov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu