Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko vyzvalo EÚ na zrušenie sankcií, sľubuje rovnaký krok

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Moskva vyzvala Európsku úniu, aby zrušila svoje protiruské sankcie; na oplátku by mohla zrušiť odvetné sankcie, ktoré zaviedla voči západným štátom. V dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru Interfax to povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexej Meškov.

EÚ podľa neho odhaduje, že sankcie by jej mohli v tomto roku spôsobiť finančnú stratu vo výške okolo 40 miliárd eur. Na budúci rok by mohla narásť o ďalších desať miliárd eur. Pokles obchodného obratu medzi Ruskom a EÚ dosiahol prvých deviatich mesiacoch tohto roka podľa niektorých odhadov dve až tri percentá, u niektorými krajín ide do desiatok percent, konštatoval ďalej Meškov.

Krajiny EÚ si sankciami podľa Meškova "sami strelili do nohy", pretože každý ďalší deň ich platnosti prispieva k zníženiu počtu pracovných miest, poklesu HDP a zvyšuje nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi. "Sankcie sú v tomto prípade väčšou záťažou pre európske hospodárstvo, ako pre Rusko: výrobky, ktorých sa sankcie týkajú, sú výrobkami, ktoré boli exportované z EÚ do Ruska," povedal Meškov.

Západ uvalil sankcie na Rusko za anexiu ukrajinského polostrova Krym a jeho podporu pre separatistov na východnej Ukrajine. Rusko odpovedalo protiopatreniami v auguste. Európska únia zaviedla dnes sankcie voči ďalším 13 osobám a piatim organizáciám, ktoré sa podieľali na nedávnych voľbách v samozvaných separatistických republikách na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu