Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé FOTO zaslané modulom Philae z hĺbky vesmíru: Na toto sme desať rokov čakali

Modul Philae úspešne pristál na kométe 67/P Zobraziť galériu (2)
Modul Philae úspešne pristál na kométe 67/P (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Európska vesmírna agentúra (ESA) dnes zverejnila prvé zábery, ktoré po pristátí na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko urobil Philae, pristávací modul európskej kozmickej sondy Rosetta.

Stokilogramový pristávací modul Philae pristál na ľadom pokrytom povrchu kométy v stredu krátko po 17.00 h SELČ ako vôbec prvé kozmické teleso vyrobené človekom. Sedem hodín predtým sa oddelil od sondy Rosetta, ktorá odštartovala zo Zeme v marci 2004. Prvé snímky zachytávajú skalnatý terén kométy a jednu z nôh sondy.

Prvá snímka, ktorú modul Philae vyhotovil po oddelení od materskej lode Rosetta
Zobraziť galériu (2)
Prvá snímka, ktorú modul Philae vyhotovil po oddelení od materskej lode Rosetta  (Zdroj: SITA)

 

Pristátie v lokalite Agilkia bolo bezproblémové, aj keď vedci pred odpojením od materskej sondy zistili poruchu na tryskách, ktoré mali pomôcť zariadeniu udržať sa na povrchu kométy. Okrem toho vedci zistili aj problém na kotviacich harpúnach, ktoré majú spolu s ľadovcovými vrtákmi sondu stabilizovať na kométe. 

Riadiace centrum však v stredu i dnes - prostredníctvom člena tímu Gerharda Schwehma - potvrdilo, že sonda je v poriadku a komunikuje. Vedci naďalej analyzujú vplyv týchto neštandardných situácií na sondu a ďalšie detaily o priebehu misie a ďalších plánoch zverejnia na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční dnes o 14.00 h SEČ v Darmstadte.

Kľúčovou otázkou podľa agentúry AP je, či bude Philae schopná získať vzorky z povrchu i spod povrchu kométy, čo by vedcom pomohlo pri riešení viacerých nevysvetlených otázok, napríklad, ako sa na Zemi objavila voda, a tým aj život. Vedci si od tejto misie sľubujú aj lepšie spoznanie komét a ďalších vesmírnych telies. 

Philae a Rosetta sú vybavené 21 nástrojmi a prístrojmi, pomocou ktorých môžu kométu analyzovať v najbližších mesiacoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu