Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Južná Kórea vypálila varovné výstrely k hranici: Vojaci sa priblížili až príliš!

Severokórejskí vojaci sledujú hranicu
Severokórejskí vojaci sledujú hranicu (Zdroj: SITA)

SOUL – Juhokórejské sily vypálili v pondelok varovné výstrely smerom k spoločnej hranici so Severnou Kóreou, ktorej vojaci sa k nej podľa Soulu príliš priblížili. Asi desať severokórejských vojakov sa následne od hranice stiahlo bez toho, aby paľbu opätovali. Ani jedna strana nehlásila obete či zranených. Incident sa stal pri vojenskej demarkačnej línii v rámci štyri kilometre širokej demilitarizovanej zóny, ktorú vytvorili po ukončili Kórejskej vojny v roku 1953.

V októbri sa medzi oboma Kóreami stali dva podobné incidenty. V prvom prípade zazneli výstrely, keď sa juhokórejskí aktivisti snažili vyslať cez hranicu balóny s propagandou namierenou proti Pchjongjangu. Severná Kórea žiada, aby jej južný sused takúto činnosť zakázal, Soul to však s ohľadom na slobodu slova odmieta urobiť. 

V druhom prípade sa severokórejskí vojaci opäť príliš priblížili ku spoločnej hranici, čo viedlo k výmene varovných výstrelov. Pchjongjang tvrdí, že išlo o rutinnú hliadku. Ani v jednom prípade nebol nikto zranený.

Južná Kórea: Do 12-dňových každoročných manévrov sa zapojilo 330-tisíc vojakov 

Juhokórejské ozbrojené sily začali dnes pravidelné každoročné cvičenia, ktoré majú za cieľ zvýšiť ich obranyschopnosť voči prípadnému útoku zo Severnej Kórey, informovali médiá. Na 12-dňových vojenských manévroch sa zúčastní asi 330.000 vojakov, ktorí budú nacvičovať vylodenie, obranu ostrovov v Žltom mori a ochranu pred útokom z mora, citovala tlačová agentúra Jonhap zbor náčelníkov štábov ozbrojených síl.

Cvičenia "budú zamerané na spôsoby, ako nadobudnúť najvyššie vojenské obranné schopnosti voči prípadným provokáciám v regióne," uviedol juhokórejský zbor náčelníkov štábov. Pchjongjang minulý týždeň cvičenia kritizoval. Označil ich za provokáciu zo strany Soulu, ktorý podľa Severnej Kórey "hľadá príležitosť, ako rozpútať vojnu". Severná a Južná Kórea zostávajú stále technicky vo stave vojny, pretože Kórejská vojna z rokov 1950-53 sa skončila prímerím, a nie mierovou zmluvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu