Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útrapy dvoch Američanov sa skončili: Po prepustení Severnou Kóreou sú už doma

Kenneth Bae po návrate domov
Kenneth Bae po návrate domov (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Dvaja Američania, ktorých prepustili z väzenia v Severnej Kórei, sa v noci na dnes vrátili do Spojených štátov. Americkí občania Kenneth Bae a Matthew Todd Miller pristáli v štáte Washington v sprievode národného riaditeľa spravodajských služieb USA Jamesa Clappera, oznámil hovorca americkej vlády.

"Chcem sa poďakovať všetkým, že ma v tomto čase podporovali a stáli pri mne," povedal Bae po návrate v televízii. Misionára a sprievodcu Baeho zatkli v Severnej Kórei v novembri 2012 a odsúdili na 15 rokov nútených prác za zločiny proti štátu. Millera, ktorý cestoval do KĽDR ako turista, po zatknutí v apríli tohto roka odsúdili na šesť rokov nútených prác údajne pre obvinenia zo špionáže. Ich prepustenie prišlo necelé tri týždne po tom, ako Pchjongjang prepustil ďalšieho Američana.

Severokórejské médiá sa o ich prepustení nezmienili. Podľa televízie CNN však vláda KĽDR vydala vyhlásenie o tom, že dostala od amerického prezidenta Baracka Obamu "ospravedlnenie" za činy oboch mužov, ktorí "úprimne ľutovali svoje zločiny". Vyhlásenie tiež uvádza, že prepustenie nariadil vodca krajiny Kim Čong-un.

Spojené štáty opakovane žiadali prepustenie mužov z humanitárnych dôvodov, najmä preto, že Bae má zdravotné problémy. Nie je však jasné, čo napokon viedlo Pchjongjang k rozhodnutiu. Severná Kórea, na ktorú sú už uvalené sankcie OSN pre jej jadrový a raketový program, vedie diplomatickú kampaň proti obvineniam vyšetrovacej komisie OSN z rozsiahleho porušovania ľudských práv v krajine, ako aj snahám niektorých členov svetovej organizácie nahlásiť KĽDR medzinárodnému súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu