Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tisíce balónov spestrilo oblohu: Berlínčania oslavovali 25. výročie pádu múru

Berlínčania si pripomínali pád Berlínskeho múru Zobraziť galériu (12)
Berlínčania si pripomínali pád Berlínskeho múru (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múru vyvrcholili v nemeckej metropole v nedeľu večer, keď tam symbolicky vypustili na nočnú oblohu takmer 7000 svietiacich balónov.

Héliové balóny boli pôvodne upevnené na tyčiach vo výške pôvodného múru (3,6 metra) a rozmiestnené na 15-kilometrovom úseku niekdajšej bariéry, ktorá rozdeľovala Berlín viac ako 28 rokov (1961-1989) a stala sa jedným z najznámejších symbolov studenej vojny. Balóny vypustili jeden po druhom v rámci veľkého večerného zhromaždenia pri Brandenburskej bráne, na ktorom sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Berlínčania si pripomínali pád
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Za mier a slobodu," vyhlásil starosta Berlína Klaus Wowereit, čím dal signál k začiatku pôsobivej svetelnej šou, ktorú podfarbovali tóny Beethovenovej 9. symfónie, interpretovanej členmi berlínskeho orchestra Staatskapelle.

Berlínčania si pripomínali pád
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Balóny pripomenuli euforickú noc z 9. na 10. novembra, počas ktorej bariéra prestala plniť svoju úlohu a davy obyvateľov z komunistickej východnej časti mesta slobodne prešli do Západného Berlína, kde vypukli nadšené oslavy. Na víkendových oslavách 25. výročia pádu múru v centre nemeckej metropoly sa celkovo zúčastnilo vyše milióna Berlínčanov a návštevníkov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu