Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nespokojní Bruselčania vyšli do ulíc: Stotisíc ľudí demonštrovalo proti vládnym opatreniam

Brusel obsadilo vyše stotisíc demonštrantov Zobraziť galériu (4)
Brusel obsadilo vyše stotisíc demonštrantov (Zdroj: SITA)

Brusel 6. novembra (TASR) - Vyše stotisíc demonštrantov v belgickej metropole Brusel hlásia hlavné odborové centrály, ktoré na dnes pripravili mohutný štrajk na protest proti nepopulárnym vládnym opatreniam, ktoré obsahujú predĺženie veku odchodu do dôchodku, zmrazovanie miezd či škrty vo verejnej službe. Protesty vyústili do zrážok s políciou.

Takzvaná sociálna mobilizácia proti opatreniam novej vlády Charlesa Michela pritiahla do Bruselu zamestnancov zo všetkých kútov Belgicka, ktorí hromadne pricestovali vlakmi a autobusmi. Železničná spoločnosť SNCB oznámila, že na dnešný deň predala vyše 80.000 "štrajkových lístkov".

Brusel obsadilo vyše stotisíc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Úrady a odborové centrály hovoria o vyše stotisícovej účasti, čo znamená, že ide o najväčší protest verejnosti za posledných 15 rokov. Mohutnejšie protesty boli v Bruseli naposledy v roku 2001, tie sa však konali za masívnej účasti demonštrantov zo zahraničia. Premiér Michel odkázal zástupcom odborových centrál, že čaká ich delegáciu vo večerných hodinách na úrade vlády v záujme spoločného dialógu o sociálno-ekonomických otázkach.

Brusel obsadilo vyše stotisíc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pohyb tisícov demonštrantov cez centrum mesta pozorne sledovali policajné sily, krátko po 13.00 h však v oblasti železničnej stanice Gare du Midi a námestia Porte de Hal došlo k potýčkam medzi protestujúcim davom a políciou. Demonštranti, predovšetkým prístavní robotníci z Antverp a Gentu, hádzali na policajtov dlažobné kocky a delobuchy, polícia odpovedala slzotvorným plynom a vodnými delami. Viacero policajtov bolo pri potýčkach zranených, viacero áut parkujúcich v tejto zóne bolo vážne poškodených alebo podpálených.

Brusel obsadilo vyše stotisíc
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hovorkyňa belgického Červeného kríža Nancy Ferronatová oznámila, že v priebehu demonštrácie zdravotníci museli zasahovať najmenej 26-krát, pričom sanitky odviezli do nemocníc 14 zranených osôb. V rámci dnešného štrajkového podujatia obsadil 150-členný dav sídlo Federácie belgických podnikov (FEB) v Bruseli. Okupantmi boli mladí ľudia zo skupín Organizovaná bojová mládež (JOC), Mladí antikapitalisti (JAC), Odborová študentská organizácia či z mládežníckych pobočiek odborových centrál. Hovorca JOC Antoine Roisin v rámci "symbolického súdu" obvinil Federáciu belgických podnikov, že vyvíja činnosť, ktorá je iba v prospech zamestnávateľov a akcionárov a ktorá likviduje zamestnanecké miesta a podkopáva demokraciu v Belgicku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu