Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Rumunsku to pred voľbami vrie: Tisíce ľudí v uliciach protestujú proti vláde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BUKUREŠŤ- Tisíce Rumunov sa v piatok opäť zapojili do protivládnych protestov v uliciach tamojších miest, kde požadovali spravodlivé prezidentské voľby po tom, ako ich prvé kolo sprevádzali ťažkosti s hlasovaním v zahraničí.

Televízia odvysielala zábery veľkého davu pochodujúceho k vládnym budovám v Bukurešti a masové demonštrácie hlásili taktiež z menších miest, ako sú Kluž, Temešvár, Sibiu (Sibiň) a Brašov. Účastníci niesli transparenty s heslami Nie je nám to jedno, Solidarita s diaspórou či Hlasuj hlavou, nie bruchom. Nadviazali tak na predošlé zhromaždenia organizované na podporu krajanov žijúcich v zahraničí, z ktorých sa mnohí sťažovali na nemožnosť hlasovať v prvom kole prezidentských volieb. To sa konalo 2. novembra, pričom dvaja najúspešnejší kandidáti vrátane sociálnodemokratického premiéra Victora Pontu postúpili do druhého kola naplánovaného na nedeľu.

V súvislosti s problémami s hlasovaním na zahraničných zastupiteľských úradoch v pondelok odstúpil minister zahraničných vecí Titus Corlatean. Odhaduje sa, že v zahraničí dnes žijú približne štyri milióny Rumunov. Podľa údajov volebnej komisie ich 2. novembra hlasovalo iba 160-tisíc. Sociálny demokrat Ponta označovaný za volebného favorita sa v druhom kole stretne s liberálom Klausom Iohannisom, starostom transylvánskeho Sibiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu