Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V jadrovej elektrárni Dukovany museli odstaviť dva bloky: Hrozí ďalší Černobyľ?

Jadrová elektráreň Dukovany
Jadrová elektráreň Dukovany (Zdroj: wikimedia.org)

PRAHA - Energetici museli dnes odstaviť dva zo štyroch blokov českej jadrovej elektrárne Dukovany vzhľadom na prasknuté chladiace potrubie. Informoval o tom Český rozhlas.

Potrubie s chladiacou vodou prasklo v Dukovanoch prvýkrát od roku 1985, keď elektráreň uviedli do prevádzky. Vedenie elektrárne však zdôrazňuje, že v súvislosti s poruchou ani odstávkou nehrozí žiadne bezpečnostné riziko.

Problém na jednom z troch potrubí slúžiacich na chladenie technických a bezpečnostných systémov identifikovali už v pondelok. V záujme odstránenia poruchy dnes energetici pristúpili k odstaveniu tretieho a štvrtého bloku elektrárne. Zvyšné dva zostávajú v prevádzke.

Poškodené potrubie sa nachádza v približne štvormetrovej hĺbke a celá oprava by mala trvať niekoľko týždňov. Odstavená polovica elektrárne má výkon 1000 megawattov, čo predstavuje asi desatinu spotreby elektriny v ČR.

Podľa hovorcu Dukovan je možné, že porucha súvisí s prebiehajúcou stavebnou činnosťou v areáli, respektíve s otrasmi, ktoré spôsobuje pohyb ťažkých automiešačiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu