Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Polícia odstránila v Hongkongu časť barikád, demonštrantov napadol dav odporcov

(Zdroj: SITA)

HONGKONG - Hongkonská polícia dnes odstránila časť barikád, ktoré postavili účastníci prodemokratických protestov v meste. Oznámila však, že demonštranti môžu ostať v uliciach, ktoré okupujú dva týždne, informovala agentúra Reuters.

Na hlavnom mieste protestov, neďaleko sídla vlády tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny, stáli oproti sebe desiatky študentov a policajti, ktorých počet sa zvyšoval, uviedol svedok agentúry. Odstránenie barikád a zhromažďovanie policajtov je prvou známkou za posledné týždne, že vláda je pripravená konať po tom, ako šéf hongkonskej správy Liang čen-jing varoval, že blokáda kľúčových častí finančnej metropoly nemôže pokračovať natrvalo.

Protestujúci žiadajú odstúpenie Lianga a zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Podľa nej sa majú v roku 2017 v Hongkongu prvýkrát uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu.

Demonštrácie eskalovali koncom septembra po tom, ako policajti použili proti protestujúcim slzotvorný plyn a obušky. Odvtedy sa polícia drží z veľkej časti späť. Hongkonská vláda pred týždňom odvolala avizované rozhovory so študentskými lídrami, čo znova viedlo k nárastu počtu demonštrantov v uliciach.

Liang upozornil, že je "nulová šanca" na to, že čínske vedenie v Pekingu zmení svoje rozhodnutie obmedzujúce demokraciu v Hongkongu. V bývalej britskej kolónii Hongkong platí od jej návratu pod správu Číny v roku 1997 princíp "jedna krajina - dva systémy", zaručujúci vysokú mieru autonómie a slobôd, volieb sa to však netýka.

Demonštrantov sa pokúsil napadnúť dav odporcov

Niekoľko stoviek rozhnevaných ľudí sa v pondelok pokúsilo zaútočiť na barikády v Hongkongu zriadené tamojšími prodemokratickými demonštrantmi v rámci okupácie mestského centra, ktorá pokračuje už tretí týždeň. Dav tvorený z veľkej časti mužmi v strednom a vyššom veku pokrikoval slogany, ktorými vyzýval na uvoľnenie zatarasenej hlavnej triedy a označoval protestné hnutie Occupy Central za "nezákonné".

K odporcom sa pridali aj taxikári, pričom niektorí sa dostali s vozidlami až k barikádam a trúbili klaksónmi, aby vyjadrili svoj hnev z narúšania premávky. Skupiny od seba oddeľovali policajti, ktorí z miesta odviedli viacerých maskovaných mužov snažiacich sa vyvolať potýčky. Jeden z ľahko zranených demonštrantov dokonca tvrdil, že ho napadli členovia zločineckých gangov známych ako Triády. Napätie sa neskôr zmiernilo a väčšina odporcov sa rozišla.

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vypukli koncom septembra a vyvolalo ich rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing požiadavky demonštrantov opakovane odmietol, na čo druhá strana vyzvala na jeho odstúpenie a pohrozila okupáciou vládnych budov.

Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a "odsúdené na neúspech". Ulice v okolí sídla hongkonskej samosprávy a ďalšie priestranstvá v uplynulých týždňoch zapĺňali desaťtisíce ľudí, momentálne je však počet protestujúcich už oveľa nižší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu