Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Masové protesty za demokraciu: Celý Hongkong je hore nohami!

Protesty za demokraciu v Hongkongu
Protesty za demokraciu v Hongkongu

HONGKONG - Vláda Hongkongu dnes oznámila, že po tom, čo sa prodemokratické protesty začali už upokojovať, stiahla z ulíc mesta poriadkovú políciu. Hovorca hongkonskej vlády vo vyhlásení protestujúcich takisto vyzval, aby oblasti protestov opustili čo najmierumilovnejšie.

Hongkonská polícia v snahe rozohnať v centre svetovej finančnej metropoly tisíce prodemokratických protestujúcich, použila cez víkend proti nim paprikové spreje, slzotvorný plyn a obušky. Demonštranti boli totiž rozhnevaní rozhodnutím Pekingu obmedziť politické reformy v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny. 

Protestujúci však ešte aj dnes blokovali hlavné cesty vo viacerých štvrtiach. V meste zrušili alebo presmerovali vyše 200 autobusových liniek, oznámil tamojší dopravný úrad.

Masový protest je dosiaľ najväčším proti rozhodnutiu Pekingu, ktorý v auguste odmietol požiadavky Hongkončanov na slobodné voľby miestneho lídra, čo vyvolalo pobúrenú reakciu verejnosti. Čína chce obmedziť volebných kandidátov len na osoby lojálne centrálnej vláde v Pekingu.

Hongkong sa vrátil pod čínsku správu v roku 1997 s prísľubom, že vznikne politická forma "jedna krajina, dva systémy", ktorý tomuto mestu garantoval vysoký stupeň autonómie a slobôd, s akými sa v pevninskej Číne nedá stretnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu