Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Jadrový program musia zastaviť obe strany

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád

TEHERÁN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v utorok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená zastaviť program obohacovania uránu a obnoviť rozhovory so západnými krajinami v prípade, že aj ony zastavia svoje jadrové programy.

Vyjadril sa tak pred tisícovým zhromaždením v meste Rošt, metropole severnej provincie Gílán, jeden deň pred vypršaním ultimáta Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) na zastavenie sporných činností. Podľa prezidenta môže Irán požiadavku bez problémov splniť, predpokladom "čestných rozhovorov" je však podobný krok zo strany Západu.

"Zastavíme náš program jadrového palivového cyklu, aby sme umožnili začatie rozhovorov. To nie je problém. Ale spravodlivosť si žiada, aby tí, ktorí chcú s nami viesť rozhovory, tiež zastavili svoj program jadrového palivového cyklu. Potom môžeme viesť dialóg v čestnej atmosfére," povedal Ahmadínedžád. "Sme za rozhovory, ale musí to byť čestné jednanie. To znamená, že obe strany povedú rozhovory za rovnakých podmienok," dodal. BR OSN v decembri uvalila na Irán sankcie, keďže nesplnil výzvy medzinárodného spoločenstva a pokračoval v spracúvaní jadrového materiálu, ktorý by mohol použiť pri výrobe zbraní.

V rezolúcii zároveň stanovila 21. februára ako posledný možný termín prerušenia sporného procesu a návratu k rokovaciemu stolu, pričom hrozí zavedením ďalších sankcií. Irán rozhodnutie označil za "nelegálne" a upozornil, že sa nevzdá svojho práva na výrobu jadrového paliva na základe Zmluvy o nešírení jadrovej zbraní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu