Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na ebolu ochorel v Sierre Leone ďalší lekár pracujúci pre WHO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MONROVIA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že jeden z jej lekárov, pracujúci v zdravotnom stredisku v Sierre Leone, sa nakazil vírusom eboly. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa WHO je lekárov stav stabilizovaný a pacient bude v najkratšom možnom čase zo Sierry Leone evakuovaný. 

Ide o druhý prípad, keď sa vírusom ebola nakazil špecialista pracujúci pre WHO. Prvým bol senegalský epidemiológ, ktorý sa taktiež nakazil v Sierre Leone a v súčasnosti sa podrobuje liečbe v Nemecku.

Epidémia krvácavej horúčky ebola sa začala v Guinei a rozšírila sa do Libérie, Sierry Leone, Nigérie a Senegalu, pričom podľa najnovších údajov Svetovej zdravotníckej organizácie jej v krajinách západnej Afriky podľahlo už viac ako 2100 ľudí.

V USA budú liečiť štvrtého pacienta s ebolou 

Do Spojených štátov dnes letecky prevezú na liečenie štvrtého pacienta, ktorý sa v západnej Afrike nakazil ebolou. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemocničné zdroje v Atlante. 

Pacienta by mali hospitalizovať v Emoryho univerzitnej nemocnici na rovnakej izolačnej jednotke ako dvoch misionárov, ktorí sa po infikovaní v Libérii vyliečili a boli prepustení. Tretí pacient s ebolou sa lieči v Omahe v americkom štáte Nebraska.

Emoryho nemocnica s odvolaním sa dôvernosť informácií neposkytla o novom pacientovi žiadne podrobnosti. Obom vyliečeným americkým misionárom podali experimentálny liek Zmapp, ktorý však momentálne nie je k dispozícii. Lekári zatiaľ nevedia, či pomohol k ich zotaveniu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že jeden z jej lekárov pôsobiacich v Sierre Leone bol pozitívne testovaný na ebolu. Momentálne sa nachádza v stabilnom stave v hlavnom meste Freetown, odkiaľ ho v dohľadnom čase evakuujú. Jeho identita nie je známa.

Najnovšia epidémia eboly tvrdo zasiahla zdravotníckych pracovníkov. Podľa údajov WHO z konca augusta ochorenie prepuklo u viac ako 240 zdravotníkov, z ktorých vyše 120 zomrelo. Ebole od februára podľahlo v Guinei, Sierre Leone, Libérii, Nigérii a Senegale viac ako 2100 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu