Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Identita najväčšieho vraha všetkých čias odhalená: Jack Rozparovač bol pomätený Poliak!

Obávaným vrahom bol pomätený Poliak Aaron Kosminski Zobraziť galériu (2)
Obávaným vrahom bol pomätený Poliak Aaron Kosminski (Zdroj: Foto: Profimedia.sk, blogfamigerados.blogspot.com, news.bbc.co.uk)

LONDÝN – Obávaný vrah s prezývkou Jack Rozparovač sa stal námetom mnohých literárnych diel a teórií. Kriminalisti si s identitou desivého zabijaka nevedeli rady dlhé desaťročia. Na základe analýzy DNA sa podarilo odhaliť, že vrahom bol pomätený kaderník pôvodom z Poľska Aaron Kosminski.

Upozornenie. Foto vo vnútri nie je vhodné pre mladistvých a citlivé povahy!

Svetovo uznávaný odborník na DNA odhalil, že poľský prisťahovalec Aaron Kosminski je notoricky známy vrah. Od 19. storočia bol jedným zo šiestich hlavných podozrivých. Jack Rozparovač bol zodpovedný najmenej za päť vrážd vo východnom Londýne v roku 1888.

DNA zo šálu obete

Na základe novodobých súčasných forenzných techník vraha usvedčil šál, ktorý našli pri jednej z obetí Catherine Eddowesovej. Po 126 rokoch sa svetovo uznávanému doktorovi Jariovi Louhelainenovi podarilo získať genetické informácie zo šálu. Doktor je preslávený tým, že analyzuje dôkazy z historických činov. Šál kúpil v aukcii 48-ročný obchodník Russell Edwards, ktorý sa fenoménu Jacka Rozparovača venuje a na budúci týždeň mu vyjde kniha s názvom Naming Jack The Ripper. Ten ju v roku 2011 odovzdal Louhelainenovi.
 
Ukázalo sa, že šatku z miesta činu zobral policajt pre svoju manželku. Vedca prekvapilo, že za ten dlhý čas ju nikto nevypral. Mesiace výskumu, vrátane analýzy použitých farbív, preukázali, že šatka bola vyrobená vo východnej Európe začiatkom 19. storočia.

Doktorovi sa podarilo porovnať DNA zo šálu s DNA príbuzných obete a všetkých podozrivých. Na základe podrobných analýz došiel Louhelainen k jednoznačnému záveru, že sériovým vrahom bol vtedy 23-ročný Kosminski, ktorý žil so svojimi dvoma bratmi a sestrou len necelých 200 metrov od miesta, kde zavraždili tretiu obeť Elizabeth Stridovú. Stalo sa to v rovnakú noc ako vražda Eddowesovej.

Identita najväčšieho vraha všetkých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Profimedia.sk, blogfamigerados.blogspot.com, news.bbc.co.uk)

V prípade bolo celkovo podozrivých viac ako 100 ľudí. Jack Rozparovač brutálne zavraždil svoje obete v najchudobnejších častiach vo východnom Londýne. Išlo o prostitútky, ktoré tam pracovali a žili. Ženám podrezal hrdlá a telá brutálne zmrzačil.

Hovorí sa, že Kosminski bol kaderníkom vo Whitechapeli, čo je uvedené v prijímacích dokumentoch do chudobinca z roku 1890. Isté je však to, že bol vážne duševne chorý - pravdepodobne mal paranoidnú schizofréniu a trpel sluchovými halucináciami.

  
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu