Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prípad Jacka Rozparovača naberá nový rozmer: Exhumácia obete, konečne sa dozvieme pravdu?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britské úrady povolili vôbec prvú exhumáciu jednej z obetí záhadného vraha Jacka Rozparovača, ktorého identitu vraj vypátral údajný príbuzný tejto ženy. Podľa denníka The Telegraph sa vyzdvihnutia ostatkov prostitútky Mary Jane Kellyovej domohol autor novej knihy, ktorá je výsledkom niekoľkoročného pátrania. Vraždy piatich prostitútok má podľa neho na svedomí ohrdnutý manžel Kellyovej.

Amatérsky bádateľ Wynne Weston Davies dospel k záveru, že sa za tajomnou postavou skrýva novinár Francis Spurzheim Craig, ktorý bol v roku 1888, kedy k vraždám došlo, päťdesiatjedenročným reportérom, ktorý písal o kriminálnych prípadoch. Na jeho identitu podľa novej knihy Skutočná Mary Kellyová prišiel pri pátraní po koreňoch svojej rodiny.
 
Rad indícií ho priviedol k záveru, že piatou obeťou Rozparovača sa stala jeho prateta Elizabeth Westonová Daviesová, ktorá si vzala Craiga, ale potom sa proti jeho želaniu vrátila k svojej obžive čoby ľahká žena a manželstvo sa rozpadlo. Craig preto ako novinár znalý vyšetrovacích metód polície najprv zavraždil štyri iné prostitútky, aby zmietol stopy, a potom skoncoval so svojou ženou.
 
Jednou zo stôp naznačujúcich spojitosť Craiga, ktorý podľa archívov nakoniec spáchal samovraždu, a Rozparovača, je podľa autora knihy fakt, že život jeho vzdialeného príbuzného skončil rovnako ako u všetkých jeho obetí - podrezaným hrdlom.
 
O identite Rozparovača bolo vytvorených už mnoho teórií. Napríklad podľa tej, ktorú zverejnili vlani, ním bol chudobný poľský prisťahovalec Aaron Kosminski, čo vraj dokazuje DNA na šatke jednej z obetí. Polícia sa pred 127 rokmi snažila o jeho vypátranie úplne bezvýsledne, okruh podozrivých vraj vtedy zahŕňal až sto osôb, okrem iného lekára vtedajšej kráľovnej Viktórie či maliara Waltera Sickerta.
 
Doteraz nikdy podľa britského denníka nedošlo pátranie tak ďaleko, aby bola nariadená exhumácia niektorej z obetí. Ministerstvo spravodlivosti po polročnom skúmaní Daviesových podkladov dospelo k záveru, že jeho teória je dostatočne podložená a súhlasilo s genetickými testami pozostatkov Kellyovej. "Pokúsime sa získať DNA z jej kostí či zubov a porovnať s DNA mojou a môjho brata, keďže sme, pokiaľ je mi známe, jedinými žijúcimi príbuznými," objasnil Davies ďalší postup. Ak sa preukáže, že bola prostitútka skutočne jeho príbuzná, bude to vraj potvrdenie tejto teórie.
 
Vraždy pripisované Jackovi Rozparovačovi sa odohrali počas niekoľkých mesiacov v Londýne. Prvou obeťou sa stala štyridsaťtriročná prostitútka a matka piatich detí Mary Ann Nicholsová, ktorej páchateľ vo východolondýnskej štvrti Whitechapel - neďaleko Craigovmu bydliska - veľkým nožom podrezal hrdlo a následne tým istým nástrojom zohavil telo. Po nej nasledovali vraždy ďalších štyroch prostitútok Annie Chapmanovej, Liz Strideovej, Kate Eddowesovej a nakoniec spomínanej Mary Jane Kellyovej.
Viac o téme: BritániaJack Rozparovač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu