Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Islamský štát kontroluje ďalšie armádne letisko v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

LONDÝN/DAMASK - Extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) získali pod kontrolu značnú časť strategicky dôležitého vojenského letiska pri meste Tabka na severovýchode Sýrie. Informáciu o tom priniesli svetové agentúry s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa rovnakého zdroja boje v okolí letiska si vyžiadali doteraz životy 25 vojakov vládnych síl. Islamisti majú štvornásobne vyššie straty, uviedlo SOHR. Boje o letisko pokračujú, avšak sýrska armáda premiestnila svoje stroje už na iné letiská.

Spomínané armádne letisko bolo poslednou baštou sýrskeho režimu v provincii Rakka, ktorá je pod kontrolou Islamského štátu - podobne ako aj tretina územia Sýrie.

Britské vláda vymenovala svojho emisára pre iracký Kurdistan 

Británia vymenovala bezpečnostného poradcu, ktorého vyšle do irackého Kurdistanu, aby sa zapojil do úsilia o zastavenie postupu bojovníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) ovládajúcej okrem časti Iraku aj pomerne rozsiahlu časť územia Sýrie.

Emisárom britskej vlády bude jej poradca pre záležitosti Blízkeho východu, generálplukovník Simon Mayall, ktorého úlohou bude "podporovať kurdské a iracké hnutie odporu v boji s IS a pracovať s irackými lídrami v záujme vytvorenia vlády národnej jednoty," uvádza sa vo vyhlásení úradu britského premiéra Davida Camerona. 

Úrad premiéra na Downing Street dnes okrem toho informoval, že Británia pošle kurdským silám na severe Iraku zariadenia na nočné videnie, nepriestrelné vesty a ďalšie nesmrtiace zbrane a vojenské zariadenia.

Minister obrany Philip Hammond okrem toho deklaroval, že armádne letectvo začne v krátkom čase do Iraku dopravovať východoeurópsku muníciu a zbrane - práve tieto typy zbraní používajú kurdské sily. Podľa článku v dnešnom vydaní Sunday Times Hammond pripustil, že hrozba zo strany militantov v Sýrii a Iraku bude pretrvávať najmenej celú jednu generáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu