Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Za pašovanie drog dostalo šesť ľudí trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HANOJ - Na trest smrti odsúdil dnes súd v severovietnamskej provincii Dien Bien Phu šesť členov pašeráckeho gangu za to, že z Laosu pašovali heroín, ktorý následne predávali na čínskom drogovom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvoch pašerákov z toho istého gangu poslal súd do väzenia na doživotie a ďalší dvaja strávia za mrežami 17 respektíve 20 rokov.

Pomerne veľký gang, v ktorom boli aj dve ženy, od novembra 2012 až do rozbitia skupiny v máji minulého roku prepašoval do Vietnamu približne 120 kilogramov heroínu.

"Ide o najväčší prípad pašovania drog (v provincii Dien Bien Phu) z hľadiska množstva heroínu, ako aj počtu ľudí odsúdených na smrť," uviedol pre agentúru DPA predseda senátu miestneho ľudového súdu Nguyen Trong Doan.

"Všetci obžalovaní sa k činu priznali, ale množstvo heroínu, ktorý pašovali a prepravovali, bolo príliš veľké na to, aby dostali nižšie tresty," dodal sudca.     

Protidrogové zákony vo Vietname sú veľmi prísne: trest smrti hrozí už za držanie alebo pašovanie 100 gramov heroínu. Na vykonanie absolútneho trestu v súčasnosti v krajine čaká asi 500 odsúdených. V roku 2011 Vietnam zmenil spôsob výkonu trestu smrti a z využívania popravných čiat "z humánnych dôvodov" prešiel na smrtiace injekcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu