Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Japonsko je pobúrené konaním Ruska: Toto je absolútne neprijateľné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe vyjadril dnes pobúrenie nad ruským vojenským cvičením, ktoré sa začalo v utorok na sporných Kurilských ostrovoch v Tichom oceáne.

"Predložíme Rusku prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí dôrazný protest," vyhlásil šéf japonského kabinetu.    

Konanie manévrov na Severných územiach, ako sa Kurilské ostrovy nazývajú v Japonsku, označil Abe sa "absolútne neprijateľné". Na niektoré z ostrovov si robia územné nároky obe krajiny.

Do cvičenia sú zapojené ruské jednotky dislokované v oblasti, vrátane vyše 1000 vojakov, piatich útočných vrtuľníkov a ďalších zhruba 100 kusov vojenskej techniky. Manévre budú prebiehať do soboty na štyroch ostrovoch, z ktorých dva si nárokuje Japonsko.

Tokio a Moskva sa už takmer 70 rokov sporia o štyri kurilské ostrovy, ktoré obsadili sovietski vojaci na konci druhej svetovej vojny. V dôsledku sporu obe krajiny doposiaľ nepodpísali oficiálnu mierovú dohodu. 

Kurily pozostávajú z takmer 60 ostrovov, ležiacich medzi japonským ostrovom Hokkaido a ruskou Kamčatkou. Nachádzajú sa v oblasti bohatej na ryby a podľa predpokladov aj na podmorské náleziská

Rusko odštartovalo manévre na ostrovoch týždeň po tom, ako Japonsko uvalilo v súvislosti s krízou na Ukrajine na Moskvu nové sankcie. 

Sankcie voči Rusku dostali Fínsko do kolien 

Sankcie voči Rusku a odvetné opatrenia Moskvy zasadzujú fínskej ekonomike tvrdú ranu, napísal v utorok denník Financial Times.

"Fínska ekonomika je podľa niektorých ekonómov nielen v recesii, ale aj v depresii. Sankcie proti Rusku a aj z jeho strany tvrdo zasahujú túto škandinávsku krajinu a stále panujú pochyby, či vláda prežije do aprílových volieb," uviedol denník.

Zároveň citoval fínskeho premiéra Alexandra Stubba, predsedu stredopravej Strany národnej koalície: "Naše princípy nie sú na predaj. Veríme v medzinárodné inštitúcie a zákonnosť... Všeobecný prístup je taký, že sa nachádzame medzi dvoma mlynskými kameňmi, ale prežijeme."

Premiér konštatoval, že situácia pripomína hlbokú hospodársku krízu vo Fínsku z 90. rokov, ešte pred vzostupom spoločnosti Nokia.

Ekonóm Pasi Sorjonen, ktorý nedávno publikoval článok s názvom "Je tu depresia", tvrdí, že návrat k objemu HDP z roku 2008 môže trvať desať rokov. "Je to ako dvojitá recesia," dodal.

Merkelová chce pokračovať v rokovaniach s Putinom 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce aj napriek sankciám uvaleným na Moskvu pokračovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rozhovoroch o urovnaní ukrajinskej krízy. Informovala o tom dnes spravodajská stanica Deutsche Welle s odkazom na denník Sächsische Zeitung.

Kancelárka zdôraznila, že vždy obhajovala zmysluplnú spoluprácu a tento prístup nezmení. Dodala však, že neuznáva ruskú politiku voči Ukrajine.

"Rešpektovanie štátnej územnej celistvosti a nemožnosť jednostrannej zmeny hraníc sú kľúčovým európskym dohovorom," povedala Merkelová a dodala, že pripojením Krymu k Rusku Moskva tieto princípy porušila.

Podľa kancelárky musí Ukrajina dostať možnosť slobodne sa rozhodnúť o svojom zriadení, politike a stupni autonómie vo svojich východných oblastiach. 

"Rusko to musí uznať," citovala z rozhovoru političky agentúra RIA Novosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu