Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

A teraz začne dráma: Ruský humanitárny konvoj už je pri hraniciach, má vlajky červeného kríža!

Ruský konvoj s humanitárnou pomocou Zobraziť galériu (11)
Ruský konvoj s humanitárnou pomocou (Zdroj: Twitter)

VORONEŽ - Ruský konvoj s humanitárnou pomocou smerujúci na východ Ukrajiny dorazil dnes do mesta Voronež, informovala agentúra ITAR-TASS.

A teraz začne dráma:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

A teraz začne dráma:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský minister vnútra na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom sa píše, že Ukrajina nepovolí príchod žiadneho Putinovho humanitárneho konvoja.

 

Avakov: Ruská pomoc je provokáciou cynického agresora!

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že ruský humanitárny konvoj nevpustia cez Charkovskú oblasť. Ruskú pomoc pre obyvateľov východných oblastí Ukrajiny označil za "provokáciu cynického agresora".
 
"Žiadny Putinov 'humanitárny konvoj' nebude vpustený cez územie Charkovskej oblasti. Provokácia cynického agresora nie je prípustná," napísal Avakov na svojej facebookovej stránke. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, nech si "týchto 30 ton soli... nasype na..."
 
Kriticky sa podľa agentúry Reuters vyjadril aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Úroveň ruského cynizmu nepozná hraníc. Najprv posielajú tanky, rakety Grad a banditov, ktorí strieľajú na Ukrajincov, potom posielajú vodu a soľ," konštatoval.
 
Podľa agentúry DPA Jaceňuk vyhlásil, že Ukrajina prijme humanitárnu pomoc zo zahraničia len z rúk Medzinárodného výboru Červeného kríža.
 
Konvoj 280 nákladných áut s 2000 tonami pomoci vyrazil z Moskovskej oblasti v utorok. K rusko-ukrajinskej hranici by mal doraziť dnes.
 
 

Konvoj 280 nákladných vo Voroneži doplní pohonné hmoty a posádky vozidiel si oddýchnu pred cestou na rusko-ukrajinskú hranicu. Od Moskovskej oblasti, odkiaľ konvoj vyrazil v utorok ráno, je vzdialená zhruba 1000 kilometrov. Podľa agentúry RIA Novosti by mali autá doraziť na hranicu už dnes.

Administratíva Moskovskej oblasti uviedla, že pomoc okrem iného obsahuje 400 ton obilia, 100 ton cukru, 60 ton detskej výživy, 54 ton liekov a lekárskeho vybavenia, 12.000 spacích vakov a 69 prenosných elektrických generátorov.

Na známej sociálnej sieti sa objavila táto fotografia s popisom: Humanitárna pomoc alebo totálna vojenská invázia?

A teraz začne dráma:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: twtiter)

 

A teraz začne dráma:
Zobraziť galériu (11)

A teraz začne dráma:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

 

Na Kryme zasadne Bezpečnostná rada Ruska

Šéf Kremľa Vladimir Putin odcestuje dnes do Sevastopola na Krym, kde sa zúčastní na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroje z Kremľa.

Putinova pracovná návšteva Krymského federálneho okruhu potrvá do štvrtka. Ruský prezident potom odletí späť do Moskvy a v Štátnej dume prehovorí k poslancom.

A teraz začne dráma:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter)

Bezpečnostná rada Ruskej federácie naposledy zasadala 8. augusta, keď diskutovala o humanitárnej kríze na východe Ukrajiny. Rusko následne ponúklo vyslanie humanitárnej pomoci na Ukrajinu pod záštitou Červeného kríža.

Kyjev v utorok upovedomil Moskvu, že humanitárnu pomoc je pripravený prijať, s čím súhlasil aj Washington, informoval šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

 

Separatisti zabili 12 bojovníkov Pravého sektora

 

Dvanásť bojovníkov radikálneho nacionalistického hnutia Pravý sektor zahynulo dnes na východe Ukrajiny po útoku proruských separatistov. Neznámy počet zajali. Líder hnutia Dmytro Jaroš sľúbil pomstu.

Separatisti spustili paľbu na autobus, ktorý viezol mužov na bojisko pri meste Doneck. Útok sa odohral v neďalekej dedine Mandrykyne.

A teraz začne dráma:
Zobraziť galériu (11)

Na televíznych záberoch z miesta činu vidno telá bojovníkov v maskáčoch, ležiacich pri autobuse posiatom otvormi po guľkách.

"Dvanásť bojovníkov z Pravého sektora zabili," povedal pre agentúru Reuters hovorca Pravého sektora Arťom Skoropadskij. Dodal, že je to najväčšia hromadná strata na životoch v radoch hnutia od aprílového vypuknutia násilností na východe Ukrajiny.

Bojovníci z Pravého sektora sa podľa Skoropadského dostali pod paľbu neočakávane, pretože v rámci tlaku armády z uplynulých dní na separatistov museli opustiť svoje obvyklé pozície.

"Utrpeli sme hrozné straty. Pomstíme sa," varoval líder Pravého sektora Dmytro Jaroš na Facebooku.

Pravý sektor zohral významnú úlohu počas protivládnych protestov v Kyjeve, ktoré vo februári viedli k pádu prezidenta Viktora Janukovyča, spustili konfrontáciu s Moskvou a vyvolali najhoršiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu