Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výbuch na železničnej stanici v Číne: Desiatky zranených!

Výbuch na železničnej stanici v Urumči Zobraziť galériu (3)
Výbuch na železničnej stanici v Urumči (Zdroj: SITA)

PEKING - Desiatky ľudí utrpeli dnes zranenia pri výbuchu na železničnej stanici v Urumči, metropole ujgurskej autonómnej oblasti na severozápade Číny. S odvolaním sa na správy svedkov to uviedla čínska agentúra Sinchua.

K explózii došlo v deň, keď čínsky prezident Si Ťin-pching ukončil štvordňovú návštevu regiónu. Bezprostredne nebolo jasné, či sa prezident v čase výbuchu ešte nachádzal v oblasti.

Príčina explózie na južnej stanici v Urumči ani presný počet zranených zatiaľ nie sú známe. Regionálna vláda podľa vlastného vyjadrenia tieto záležitosti ešte preveruje a odmietla špekulovať o tom, či išlo o útok militantov. Ubezpečila však, že má celú situáciu pod kontrolou.

Výbuch na železničnej stanici
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Svedkovia citovaní agentúrou Sinchua uvádzajú približne 50 zranených. Podľa ich vyjadrení sa na mieste explózie - medzi východom zo stanice a autobusovou zastávkou - nachádzala odložená batožina.

Polícia uzavrela celú stanicu a evakuovala obyvateľov okolitých budov. Na amatérskych fotografiách zverejnených na internete bolo vidno obhorenú a zakrvavenú batožinu, odhodenú až do vzdialenosti približne 50 metrov od stanice. Mnohé zo záberov zakrátko odstránili z internetových stránok čínski cenzori.

Výbuch na železničnej stanici
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V autonómnej oblasti Sin-ťiang dlhodobo pretrváva napätie medzi moslimskými Ujgurmi a príslušníkmi čínskeho etnika Chan. Ujgurská menšina sa sťažuje na hospodársky, politický a kultúrny útlak zo strany Pekingu, zatiaľ čo čínska vláda obviňuje ujgurské skupiny zo separatistických snáh, násilností a terorizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu