Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA odsúdili útok na školu OSN v Gaze, vyzvali na prímerie

Palestínske deti sa hrajú v škole OSN, kde našli dočasné útočisko pred izraelskými náletmi na pásmo Gazy.
Palestínske deti sa hrajú v škole OSN, kde našli dočasné útočisko pred izraelskými náletmi na pásmo Gazy. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom odsúdil dnes krvavý útok na školu OSN v pásme Gazy, ktorá slúžila ako útočisko pre Palestínčanov vyhnaných z domovov bojmi medzi izraelskou armádou a militantmi Hamasu.

USA nepripísali nikomu zodpovednosť za útok, podľa palestínskych predstaviteľov však školu zasiahli izraelské strely, pričom zabili 15 a zranili 90 ľudí. Izraelská armáda uviedla, že reagovala streľbou po tom, ako z blízkosti školy na jej jednotky odpálili mínometné granáty.

Hovorkyňa Bieleho domu Bernadette Meehanová tiež uviedla, že USA sú "krajne znepokojené" tým, že tisíce Palestínčanov nie sú v bezpečí v úkrytoch OSN napriek tomu, že im izraelská armáda povedala, aby odišli zo svojich domovov.

Izrael varuje civilistov telefonicky a letákmi, aby opustili nebezpečné miesta pred útokmi na ciele militantov, uviedla agentúra AP. Meehanová dodala, že USA odsudzujú tých, ktorí ukrývali zbrane v objektoch OSN v Gaze. Zopakovala tiež výzvu Spojených štátov na čo najrýchlejšie prímerie.

Šéf OSN odsúdil útok na školu s civilistami

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil ako "nehorázny" a "neospravedlniteľný" stredajší útok Izraela na školu v Pásme Gazy, ktorý si vyžiadal najmenej 16 mŕtvych a vyše stovku zranených, a vyzval strany tamojšieho konfliktu na okamžité uzavretie humanitárneho prímeria. Podľa jeho vyjadrenia na úvod návštevy v Kostarike "nie je nič hanebnejšie ako zaútočiť na spiace deti" a útok preto "odsudzuje najostrejším možným spôsobom".

Pan poznamenal, že "všetky dostupné dôkazy poukazujú na izraelské delostrelectvo ako pôvodcu" paľby. Tá podľa neho školu prevádzkovanú OSN zasiahla napriek tomu, že armáda dostala od organizácie súradnice objektu až 17-krát, a to ešte aj v utorok večer.

Dievčenská základná škola v utečeneckom tábore Džabálíja bola úkrytom pre vyše 3000 palestínskych civilistov snažiacich sa uniknúť pred bojmi, uviedol počas predošlého vystúpenia v newyorskej centrále OSN Panov námestník Jan Eliasson. Podľa šéfa humanitárnych operácií OSN Johna Ginga išlo už o piaty útok na školu OSN slúžiacu ako úkryt pre civilistov od začiatku izraelskej ofenzívy proti militantom hnutia Hamás. Izraelská armáda sa obhajuje tvrdením, že opätovala paľbu po tom, ako na ňu z blízkosti objektu vypálili mínometné strely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu