Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poslankyňa sa na územie Ruska nedostane: Ocitla sa na čiernom zozname Moskvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že nemeckej poslankyni Európskeho parlamentu Rebecce Harmsovej nepovolilo vstup na územie Ruska. Jej meno sa údajne nachádza na zozname osôb, ktoré sa podieľali na uvalení sankcií na Moskvu za svoje zasahovanie do konfliktu na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tento prípad priamo súvisí s existenciou takéhoto zoznamu," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexej Meškov. 

"Ten, kto zaviedol sankcie proti ruským činiteľom, vrátane vrcholných predstaviteľov nášho parlamentu, by si mal naplno uvedomovať, že Rusko na to adekvátne zareaguje," povedal Meškov.

Ruské úrady odmietli Harmsovej udeliť povolenie na vstup do krajiny minulý týždeň, keď sa chcela zúčastniť súdneho pojednávania s ukrajinskou pilotkou Nadeždou Savčenkovou, ktorú na východe Ukrajiny zajali proruskí separatisti a teraz je v Rusku vo väzbe. 

Európska únia rozhodnutie Moskvy zakázať Harmsovej vstup na územie Ruska odsúdila.

Konflikt na východe Ukrajiny vniesol napätie do vzťahov Moskvy so Západom a Európskou úniou, ktorá v súvislosti s úlohou, ktorú Moskva zohráva na Ukrajine, uvalila na Rusko sankcie.

Moskva popiera, že separatistom, bojujúcim za odtrhnutie východnej Ukrajiny, dodáva zbrane alebo im posiela posily v podobe príslušníkov svojej armády, aj keď Západ tvrdí, že na to má nevyvrátiteľné dôkazy. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu