Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nórsko v pozore: V najbližších dňoch mu hrozí teroristický útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: timesofisrael.com)

OSLO - Islamskí radikáli v spojení so Sýriou možno plánujú teroristický útok v Nórsku. Oznámila to dnes šéfka nórskej tajnej polície Benedicte Bjoernlandová, podľa ktorej by mohli udrieť veľmi skoro, informovali tlačové agentúry.

"Máme informácie, ktoré naznačujú, že nejaký teroristický čin namierený proti Nórsku môže byť spáchaný čoskoro, a to v priebehu niekoľkých dní," vyhlásila riaditeľka policajnej bezpečnostnej služby PST. Túto "spoľahlivú informáciu" podľa nej jej úrad získal od zahraničného partnera.

Bjoernlandová dodala, že nie je špecifikovaný možný cieľ útoku. PST nemá ani informácie o tom, ako a kedy by sa mal teroristický čin odohrať.

Hrozba pochádza od osôb, ktoré sa zúčastnili bojov v Sýrii, povedala tiež riaditeľka. Podľa poznatkov pst v júni odišlo z Nórska do Sýrie okolo 50 ľudí, aby sa tam zúčastnili bojov ako zahraniční bojovníci. Zhruba polovica z nich sa vraj teraz do Nórska vrátila. Bližšie podrobnosti Bjoernlandová odmietla povedať.

Nórska spravodajská služba uviedla, že nemôže vylúčiť, že ľudia spojení s touto hrozbou už sú v Nórsku. Dodala, že kvôli vzniknutému nebezpečenstvu z dovolenky odvolala svojich pracovníkov.

Nórsko sa ešte stále spamätáva z vražedného útoku, ktorý 22. júla pred tromi rokmi spáchal pravicový extrémista Anders Behring Breivik a zabil pritom 77 ľudí. Najskôr bombovým atentátom pred vládnymi úradmi v centre nórskej metropoly usmrtil osem ľudí. Potom strieľal do účastníkov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na ostrove Utöya neďaleko hlavného mesta, kde zomrelo 68 osôb, väčšina vo veku 14 až 20 rokov. Jeden človek podľahol zraneniam pár dní nato v nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu