Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Breivik sa vo väzení vyhráža hladovkou: Nedovolia mu hrať videohry!

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Breivik chce začať hladovku na protest proti "mučeníckym" podmienkam vo svojej väznici. Pravicový radikál to uvádza vo svojom liste, ktorý v piatok zverejnila agentúra AFP.

Breivikovi okrem iného prekáža aj fakt, že väzenská stráž mu nedovolí hrať "počítačové hry". "Ostatní trestanci majú prístup k hrám pre dospelých, zatiaľ čo ja mám právo hrať len menej zaujímavé detské hry," píše Breivik. Od ostatných väzňov ho pritom z "bezpečnostných dôvodov" izolujú už od roku 2011. "Uvrhli ste ma do pekla... Už to dlho nevydržím. Zabíjate ma," napísal ešte v novembri vedeniu svojej väznice.

Samozvaného bojovníka proti moslimom v auguste 2012 uznali vinným z terorizmu a úkladných vrážd. Radikál bol odsúdený na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. V cele tak môže až do konca života. S verdiktom bol Breivik spokojný, keďže chcel, aby ho uznali psychicky zdravým, keďže umiestnenie do psychiatrickej starostlivosti by bolo podľa jeho slov "horšie ako smrť". Prokuratúra naopak žiadala, aby súd Breivika uznal právne nespôsobilým a poslal ho do psychiatrickej liečebne. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za "kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu