Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Posledného pacienta podozrivého z nákazy antraxom prepustili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Z nemocnice v maďarskom Debrecíne prepustili v pondelok aj posledného pacienta podozrivého z nakazenia antraxom, informovala dnes agentúra MTI odvolávajúc sa na vrchnú sestru infekčného oddelenia Nemocnice Gyulu Kenézyho Gabriellu Ócsaiovú.

Podľa jej vyjadrenia z celkového počtu osem pacientov zostali minulý týždeň v nemocničnom ošetrení už iba dvaja. Jedného z nich prepustili v piatok a druhého v pondelok, obaja boli pri prepustení v dobrom zdravotnom stave.

Nákaza slezinovou sneťou, známou aj ako antrax, sa objavila začiatkom júla vo východomaďarskom Tiszafürede a pochádzala s najväčšou pravdepodobnosťou z ilegálnej porážky dvoch kusov dobytka. Jej centrom bola osada Kócsújfalu v okrajovej časti Tiszafüredu. Počet nakazených, ktorých hospitalizovali v Debrecíne, dosiahol osem.

Slezinová sneť je infekcia, ktorá môže postihnúť zvieratá i ľudí. Baktéria bacillus anthracis, ktorá toto ochorenie spôsobuje, môže byť použitá aj ako biologická zbraň. V prípade zanedbania liečby dôjde k otrave krvi a v 20 percentách prípadov sa ochorenie končí smrťou. Liečba antibiotikami je účinná a nákaza sa nešíri medzi ľuďmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu