Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sudkyňa z kauzy série vrážd Rómov kradla, prezident jej zrušil imunitu

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder zrušil imunitu sudkyni, ktorá sa zaoberala aj sériou vrážd Rómov a ktorú prichytili pri krádeži v obchode. Informoval dnes spravodajský server Bors Online.

Žena niekoľko mesiacov po vynesení rozsudku prvostupňového súdu v kauze vrážd Rómov viackrát kradla v obchode Drogerie Markt. Hlava štátu rozhodla o zbavení imunity 11. júla 2014, uviedol hovorca generálnej prokuratúry Géza Fazekas.

Prípadom sudkyne, ktorá vraždy Rómov pojednávala ako členka senátu, sa zaoberá Ústredná vyšetrovacia prokuratúra. Tá ju po zrušení imunity už môže vypočuť ako podozrivú a môže vykonať domovú prehliadku.

Podľa Borsu Online je sudkyňa podozrivá z krádeže laku na nechty, zubnej kefky a parfumu. Pri čine ju pristihli vlani v decembri, zo záznamov bezpečnostných kamier vysvitlo, že viackrát kradla. Výška spôsobenej škody nepresahuje 50.000 forintov (161 eur).

Za krádež ju môžu odsúdiť najviac na dva roky väzenia, v prípade sudcov im však v takomto prípade zvyčajne zakážu aj výkon povolania, píše Bors Online.

Troch obvinených za trestné činy v období rokov 2008-09 odsúdil 5. augusta 2013 Súd pre okolie Budapešti na prvom stupni na doživotný trest odňatia slobody. Štvrtý obvinený si podľa verdiktu odsedí 13 rokov. Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu