Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Palestínski militanti vystrelili rakety na izraelský jadrový reaktor

Raketový útok
Raketový útok (Zdroj: arirang.co.kr)

JERUZALEM - Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili dnes tri rakety smerom na juhoizraelské mesto Dimona a neďaleký jadrový reaktor. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu izraelskej armády, podľa ktorého si útok nevyžiadal žiadne škody ani zranenia.

Jednu z rakiet zneškodnil izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola, zvyšné dve dopadli na otvorené priestranstvá. Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas, takzvané Brigády Izaddína Kasáma, uviedlo, že do oblasti odpálilo rakety dlhého doletu typu M-75. 

Rakety dopadli aj do ďalších lokalít v oblasti juhoizraelskej Negevskej púšte. Podľa palestínskych záchranárov si izraelská vojenská operácia v pásme Gazy, ktorá sa začala v noci na utorok, vyžiadala už 44 životov a okolo 400 zranených. Medzi obeťami je údajne aj desať detí a najmenej 28 ďalších civilistov. 

Izraelské vzdušné a námorné sily celkovo zasiahli už takmer 600 cieľov. V priebehu dnešného dňa hlásili nové izraelské útoky na Gazu každých niekoľko minút. 

Militanti z pásma Gazy v tomto čase odpálili na Izrael zhruba 300 rakiet. Približne 56 z nich zachytila izraelská protiraketová obrana, vrátane piatich odpálených na Tel Aviv. Izrael zatiaľ nehlásil obete na životoch ani vážnejšie zranenia. 

Washington dnes vyzval obe strany konfliktu na deeskaláciu napätia a podniknutie krokov na ochranu civilného obyvateľstva.  

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zdôraznil, že Izrael neukončí prebiehajúcu ofenzívu voči Hamasu a ďalším palestínskym militantným skupinám, pokým neustane raketová paľba z pásma Gazy. Podľa jeho slov Izrael operáciu naopak ešte rozšíri v záujme ochrany svojho obyvateľstva.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu