Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Austrália vrátila utečencov zo Srí Lanky obratom do vlasti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SYDNEY - Austrálska vláda dnes potvrdila, že ešte na mori vrátila srílanským úradom loď plnú uchádzačov o azyl, ktorých vôbec nepustila na austrálsku pevninu. Rozhorčila tým organizácie na ochranu ľudských práv, ktoré sa obávajú, že vrátení Srílančania by mohli vo vlasti čeliť prenasledovaniu.

Austrálsky minister pre imigráciu a ochranu hraníc Scott Morrison dnes povedal, že 41 Srílančanov zadržala hliadka austrálskej pohraničnej stráže koncom júna pri Kokosových ostrovoch v Indickom oceáne, ktoré patria Austrálii. Ešte na mori odmietla ich žiadosti o azyl a hneď nato utečencov v nedeľu vrátila srílanským orgánom.

Medzi žiadateľmi o azyl zo Srí Lanky sú etnickí Tamilovia, ktorí prežili dlhú občiansku vojnu, ktorú viedli vládne sily s teraz porazeným separatistickým hnutím Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE). Právni zástupcovia utečencov hovoria, že Tamilovia stále čelia násiliu zo strany armády.

V snahe zastaviť narastajúci prílev žiadateľov o azyl, ktorí sa pokúšajú dosiahnuť brehy Austrálie, tamojšia konzervatívna vláda zaviedla tvrdú politiku ich vracania späť do vlasti. Až doteraz však vracala utečencov z Afganistanu, Iránu, Srí Lanky a ďalších krajín do Indonézie, kde zaplatili pašerákom ľudí, aby ich dopravili na nestabilných plavidlách do Austrálie.

Tentoraz vláda premiéra Tonyho Abbotta prvýkrát potvrdila, že lustruje žiadateľov o azyl priamo na mori a vracia ich do ich domovských krajín.

Minister povedal, že štyria zo 41 srílanských žiadateľov o azyl boli Tamilovia a žiadnemu z nich doma nehrozí prenasledovanie, aby potreboval ochranu. Iba jeden mal vraj nádej na získanie azylu. Ponúkli mu, že ho prevezú do niektorého z austrálskych utečeneckých táborov na ostrovoch Nauru či Papua Nová Guinea, kde sa budú jeho žiadosťou zaoberať, povedal minister. Azylant sa však rozhodol vrátiť sa radšej na Srí Lanku.

Úrad vysokej komisárky OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadril hlboké obavy z toho, že Austrália posudzuje žiadosti o azyl ihneď pri zadržaní na mori.

Hovorkyňa inej ľudskoprávnej organizácie, Amnesty International, Ming Yu, uviedla, že povrchné posudzovanie žiadostí utečencov neumožní ich riadne prešetrenie. Austrália tak porušuje medzinárodné právo, ktoré zakazuje násilím vracať obete prenasledovania tam, kde sú ohrozené ich životy či slobody.

"Vieme, že Srí Lanka je krajina, kde stále ešte dochádza k prenasledovaniu, kde sa ešte stále vyskytuje mučenie políciou," zdôraznila Ming Yu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu