Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Amnesty International odštartovala medzinárodnú výzvu: Zastavte dodávky zbraní do Izraela!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Amnesty International Slovensko (AIS) je znepokojená a pobúrená rýchlo sa zhoršujúcou situáciou v pásme Gazy a v Izraeli. Organizácia sa preto pripája k celosvetovej výzve adresovanej vláde USA, aby okamžite pozastavila transfery zbraní do Izraela a aby pomohla zabezpečiť uvalenie zbrojného embarga OSN na všetky strany konfliktu.

Izraelská armáda používa širokú škálu konvenčných zbraní vrátane raketových striel, bezpilotných stíhačiek, tankov, delostreleckých systémov, obrnených vozidiel a námorných plavidiel. Ich používaním sa podľa AIS dopúšťa závažného porušovania ľudských práv v Gaze.

Amnesty International odštartovala medzinárodnú výzvu, cieľom ktorej je, aby americká vláda okamžite pozastavila transfery zbraní do Izraela, pokiaľ existuje závažné riziko, že takéto zariadenia alebo technológie sú používané na porušovanie medzinárodných ľudských práv a humanitárneho práva. "Zastavenie transferu zahŕňa ukončenie dodávok všetkých zbraní vrátane munície, policajného vybavenia a zariadenia. Druhou požiadavkou je zasadenie sa americkej vlády za uvalenie zbrojného embarga OSN na Izrael, Hamas a ďalšie palestínske ozbrojené skupiny," uviedla riaditeľka AIS Jana Malovičová.

Od začiatku izraelskej vojenskej operácie "Ochranné ostrie" zomrelo viac ako 1200 Palestínčanov, viac ako 5000 bolo zranených a najmenej 140.000 Palestínčanov bolo vnútorne vysídlených. OSN odhaduje, že 75 percent zabitých v Gaze boli civilisti, takmer polovica z nich ženy a deti. Viac ako 3500 domov v Gaze bolo úplne zničených a desaťtisíce obyvateľov pásma Gazy ostalo bez domova.

V predchádzajúcich konfliktoch na území Izraela a palestínskych okupovaných územiach Amnesty International dokumentovala opakované porušovanie medzinárodného práva vrátane vojnových zločinov, spáchaných všetkými stranami konfliktu. Zdá sa, že sa táto situácia opakuje aj v súčasnej vojenskej ofenzíve "Ochranné ostrie“. "Izraelské sily zabíjajú civilistov raketami v čase, keď nie je žiadna zjavná aktivita zo strany palestínskych ozbrojených skupín. Izraelské sily útočia na civilné domy a zdravotnícke zariadenia a to bez uvedenia dôvodu," povedala Malovičová.

Ako tvrdí, USA sú najväčším vývozcom vojenského, bezpečnostného a policajného vybavenia do Izraela a majú preto osobitnú povinnosť zastaviť akýkoľvek zdroj prispievajúci k porušovaniu ľudských práv. V roku 2007 Spojené štáty a Izrael podpísali desaťročné memorandum o porozumení, ktorého cieľom je poskytnúť Izraelu 30 miliárd amerických dolárov na zbrojenie. Podľa vzájomnej dohody Izrael dostane viac ako tri miliardy amerických dolárov ročne v rámci zahraničného vojenského financovania. Okrem tejto finančnej podpory sa USA podieľajú na vojenskom výskume a vývoji zbraní s Izraelom.

V roku 2013 Spojené štáty americké vyvážali zbrane a strelivo do Izraela v hodnote 94 miliónov amerických dolárov, tanky a obrnené bojové vozidlá v hodnote 120 miliónov dolárov. Politika USA zakazuje dodávanie zbraní tam, kde existuje vážny predpoklad, že zbrane môžu byť použité na porušovanie ľudských práv.

AIS pripomína, že palestínske ozbrojené skupiny tiež vystrelili rakety na izraelské civilné oblasti. Dvaja izraelskí civilisti a migrant z Thajska boli zabití. Následkom konfliktu bolo taktiež zabitých viac ako 43 izraelských vojakov. "Použitie týchto rakiet je v rozpore s medzinárodným právom. Vojenské taktiky používané oboma stranami konfliktu porušujú medzinárodné humanitárne právo a ľudské práva," uvádza AIS.

Amnesty International preto vyzýva štáty, ktoré dodávajú zbrane do miest konfliktu, aby pozastavili všetky transfery zbraní, munície a ďalšieho vojenského vybavenia a techniky do Izraela, Hamasu a ďalším palestínskym ozbrojeným skupinám. "Transfery musia byť pozastavené dovtedy, kým existuje riziko, že takéto zariadenie alebo technológie budú použité na páchanie vážneho porušovania medzinárodného práva a ľudských práv," dodala Malovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu