Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zúfalý čin matiek: Chceli sa zabiť, aby ich deti dostali azyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Dvanásť matiek žiadajúcich o azyl v Austrálii sa pokúsilo spáchať samovraždu v nádeji, že ich deti krajina prijme, ak budú sirotami. Informovali o tom dnes austrálske médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Ženy sú zadržiavané v zadržiavacom centre na Vianočnom ostrove, ktorý je austrálskym teritóriom, uviedol denník Sydney Morning Herald. Matky sa pokúsili o samovraždu po tom, čo im povedali, že ich premiestnia do táborov pri pobreží Austrálie, v ostrovnom štáte Nauru alebo na ostrove Manus v Papue-Novej Guinei.

Podľa predstaviteľa Vianočného ostrova sú ženy presvedčené, že keby sa im bábätká narodili v Austrálii, nemohli by ich nikde poslať. "Ženy vravia: 'Deti majú v živote lepšie šance, ak zomriem,'" povedal pre denník predstaviteľ Vianočného ostrova.

Právnik Jacob Varghese zastupujúci 72 bábätiek žiadateliek o azyl vysvetlil, že matky vystrašilo, keď im povedali, že im nikdy nepovolia usadiť sa v Austrálii. Varghese denníku uviedol, že jedna matka sa pokúsila obesiť, kým ďalšie sa porezali sklom.

Austrálska komisia pre utečencov informovala, že vyše 1100 detí sa nachádza v zadržiavacích centrách, vrátane 208 detí na ostrove Nauru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu