Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Nemecku zatkli údajného dvojitého agenta: Mal pracovať pre USA, hrozí obrovský škandál!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN – V Nemecku bol zatknutý údajný dvojitý agent pracujúci pre Spolkovú spravodajskú službu (BND) aj Spojené štáty. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung by v prípade potvrdenia podozrenia išlo o najväčší škandál okolo dvojitého nemecko-amerického agenta v povojnových dejinách Nemecka.

O prípade už bola informovaná aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Süddeutsche Zeitung a stanica NDR a WDR od vládnych zdrojov zistili, že agent BND sa sám priznal, že na objednávku USA vykonával špionážnu činnosť vo vyšetrovacom výbore Spolkového snemu k aktivitám americkej tajnej služby NSA v Nemecku. 

Spolková prokuratúra nechala 31-ročného Nemca v stredu zatknúť kvôli dôvodnému podozreniu zo špionáže, ale neuviedla k prípadu žiadne podrobnosti. Vo štvrtok večer sa prípadom podľa Süddeutsche Zeitung na spoločnom rokovaní zaoberali zástupcovia parlamentnej kontrolnej komisie a vedenie vyšetrovacieho výboru na činnosti NSA. Agent BND bol údajne niekoľkokrát vypočúvaný americkou tajnou službou a najmenej raz Spojeným štátom odovzdal informácie o činnosti nemeckého vyšetrovacieho výboru. 

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert dnes prípad označil za "veľmi vážny". Potvrdil, že kancelárka Merkelová bola vo štvrtok o podozrení informovaná.  "Ak sa správy potvrdia, potom nemôže stačiť len reakcia právneho charakteru, ale musí nastať politická reakcia," povedala členka nemeckého vyšetrovacieho výboru Martina Rennerová z opozičnej strany Ľavica. 

Vyšetrovací výbor Spolkového snemu bol ustanovený po tom, čo bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden vlani tlači vyzradil informácie o rozsahu sledovania komunikácie americkými tajnými službami, čo sa vraj nevyhlo ani mobilu samotnej Merkelovej. 

Pred vyšetrovacím výborom Spolkového snemu vo štvrtok vypovedali dvaja bývalí pracovníci NSA Thomas Drake a William Binney. Ten povedal, že NSA začala svoj program masového sledovania elektronickej komunikácie už niekoľko týždňov po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 a od tej doby sa snaží získať čo najviac informácií o každom jednotlivcovi na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu