Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania majú nového Snowdena: Tajné informácie sú opäť v ohrození

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americká vláda dospela k záveru, že existuje ďalšia osoba, ktorá zverejňuje utajované dokumenty týkajúce sa národnej bezpečnosti USA. Oznámila to dnes stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy.

Dôkaz o existencii nového informátora, ktorý vyvíja podobnú činnosť ako svojho času Edward Snowden, poskytol článok, zverejnený tento týždeň na webovej stránke The Intercept.  Článok odhaľujúci prudké rozširovanie americkej databázy osôb podozrivých z terorizmu vychádza z tajných dokumentov Národného protiteroristického centra USA (NCTC) datovaných augustom 2013. Tieto materiály pritom nemohol zverejniť bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, keďže v tom čase sa už nenachádzal v Spojených štátoch, ale v Rusku. 

Spravodajskú stránku The Intercept založil americký právnik a novinár Glenn Greenwald, ktorý v minulosti zverejňoval aj informácie odhalené Snowdenom. Greenwald už v júli tohto roku naznačil, že s najväčšou pravdepodobnosťou je "na scéne" nejaký ďalší informátor.

Americké úrady sa momentálne usilujú odhaliť, o koho ide. Zatiaľ nie je jasné, koľko dokumentov nový "Snowden" odhalil, ani do akej miery svojím počínaním ohrozil bezpečnosť USA.  Doterajšie materiály, pripisované novému informátorovi, patria do kategórií s nižšou úrovňou utajenia, než väčšina dokumentov, ktoré zverejnil Snowden. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu